L’ús del català toca fons a Barcelona: tan sols un 36% el fa servir habitualment

  • L'enquesta de serveis municipals d'enguany indica que torna abaixa, d'un punt, l'ús de la llengua pròpia del país

VilaWeb

Redacció

26.09.2024 - 20:48
Actualització: 26.09.2024 - 20:51

L’ús del català continua baixant a la ciutat de Barcelona. La darrera enquesta de serveis municipals de l’ajuntament ha revelat que solament el 36% dels ciutadans fa servir el català com a llengua habitual. Això indica un descens d’un punt respecte del 2023.

En canvi, pugen fins al 8% els qui tenen una altra llengua com a habitual, un símptoma més de la proliferació dels expatriats –anomenats sovint amb l’anglicisme expats–, estrangers que generalment no volen instal·lar-se permanentment a la ciutat, sinó que simplement cerquen unes bones condicions de vida en ciutats amb preus més baixos que no els dels països d’origen.

La llengua dominant a Barcelona continua essent el castellà, llengua habitual del 56% dels enquestats, xifra idèntica a l’any passat.

Un altre símptoma d’aquesta baixada de l’ús del català és que dels deu espectacles de teatre més vists a Barcelona, tan sols tres són en català. A més, respecte de la temporada anterior (2022-2023), ha augmentat més el nombre d’espectacles en castellà que no pas en català.

En baixa l’ús, n’augmenta la discriminació

La baixada de l’ús del català a Barcelona coincideix amb l’augment de les discriminacions pel fet d’emprar-lo. La setmana passada es va publicar l’informe de l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona 2023, que alertava que les discriminacions contra l’ús del català han pujat d’un 40% en un any. Aquest impediment de parlar català és el quart motiu de discriminació a la ciutat.

Durant el 2023, a Barcelona es van registrar 125 casos de discriminació pel fet de parlar en català. El 2022 se n’havien denunciat 90 casos, de manera que l’augment és d’un 38,9% en un any. Tan sols superen aquest índex les discriminacions racistes i xenòfobes, les que tenen un motiu de salut (sobretot pel tracte diferenciat envers persones amb VIH i amb trastorns de salut mental) i les LGBTIfòbiques.

Pla de xoc per l’ensenyament en adults

Aquests resultats arriben el mateix dia que el conseller de Política Lingüística del govern de la Generalitat, Francesc Xavier Vila, ha presentat davant la Comissió de Política Lingüística del parlament un pla de xoc per augmentar l’oferta d’ensenyament de català a adults, arran de la denúncia del Sindicat Popular de Venedors Ambulants per les traves i complicacions a l’hora d’inscriure’s en un d’aquests cursos.

Igual com va dir la portaveu del govern Sílvia Paneque ara fa dues setmanes, el conseller ha reconegut que, ara com ara, les condicions d’aprenentatge en adults no satisfeien tota la demanda i, si la cobrien, no sempre era en les condicions idònies.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor