11.01.2018 - 15:05
L’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, ha demanat aquest dijous a la Comissió Europea (CE) que reobri l’expedient sobre el projecte d’emmagatzematge de gas Castor. En una carta dirigida a la comissària de Competència Margrethe Vestager, l’europarlamentari informa de la sentència del Tribunal Constitucional espanyol que anul·la la indemnització i considera ‘crucial’ que Brussel·les investigui de nou el cas.
Per a Urtasun, la sentència del TC implica que hi ha ‘dubtes seriosos’ sobre la legalitat de la indemnització a la concessionària del Castor i el fet que es faci pagar als contribuents a través de la factura elèctrica, i avisa que les conclusions del Tribunal ‘poden estar en contradicció amb la informació oferta per les autoritats espanyoles’ a Brussel·les en el marc de la seva investigació. ‘En el seu dia no ens va agradar que la comissària de competència cregués que era perfectament legal i per això ara insistirem que s’ho torni a mirar. Exigim més d’Europa, del BEI i també del paper de la CE’, assegura en una entrevista a l’ACN.
Urtasun recorda a Vestager que la Comissió Europea ha considerat fins ara que la compensació ‘no és una ajuda il·legal’, però li demana que s’ho repensi. En aquest sentit, l’eurodiputat explica en una entrevista a l’ACN que creu que la sentència del tribunal aporta ‘nous elements’ que haurien de ser avaluats per les autoritats europees de competència. ‘El que està dient el TC és que va ser una decisió ad hoc feta específicament per a l’empresa i això suposa un nou element a analitzar’, afirma en declaracions a l’ACN. A més, Urtasun apunta que si Brussel·les considerés que es tracta d’un ajut il·legal d’estat seria ‘un element més afegit per impedir’ que el pagament, que recau en els consumidors, es continuï produint.
Segons l’eurodiputat, la sentència posa en qüestió de forma ‘claríssima’ la manera en com es va decidir la indemnització del Castor, la quantitat i l’instrument jurídic, i en aquest sentit, defensa que aquesta ‘no es pot seguir pagant’. Urtasun es mostra molt crític amb l’argument del govern espanyol. ‘Dir que ho estàs estudiant i mentrestant seguir pagant no està bé, complir la sentència vol dir parar immediatament els pagaments’, sentencia.
Segons ell, el que ha de fer el govern espanyol si vol continuar amb el pagament de la indemnització és fer un nou instrument jurídic, una llei específica i portar-la al congrés espanyol. ‘I allà nosaltres batallarem perquè en la llei no hi hagi aquesta indemnització’, avisa.
Paper del BEI i la CE
Preguntat pel paper del Banc Europeu d’Inversions (BEI) i la CE en els darrers anys, Urtasun fa una valoració ‘molt negativa’. ‘El BEI el que va fer va ser posar els diners, no va sortir bé, va cobrar tots els diners que havia invertit i no va assumir cap conseqüència’, lamenta. També demana que el banc es faci ‘corresponsable’ dels projectes que finança. A més, denuncia que la institució encara no ha donat resposta a la queixa que va fer-li arribar la Plataforma del Sénia a través d’un mecanisme de queixes a ciutadans afectats pels projectes finançats. ‘El paper del BEI és totalment condemnable i el paper de la CE és excessivament passiu’, insisteix. ‘És una institució que no només pot dedicar-se a posar diners, sinó que ha de veure en què els posa’, conclou sobre el BEI.
Anteriorment, Urtasun havia denunciat que la indemnització del Castor vulnerava la llei europea en matèria de competència. ‘Ens semblava que era una ajuda directa a una empresa, que era una distorsió del mercat únic i que vulnerava el dret de competència de la UE’, recorda.
Dues lliçons del cas Castor
L’eurodiputat extreu dues lliçons del cas Castor. La primera, assenyala, és que el BEI finança projectes que tenen un impacte negatiu al territori i que, per tant, cal revisar la política de la institució. La segona, diu, és que el govern del PP i exministres socialistes segueixen treballant ‘fent capitalisme d’amiguets en el qual prenen decisions que afavoreixen grans empreses constructores, com l’ACS de Florentino’. ‘Això no pararem de denunciar-ho a les autoritats de competència que hi ha a la UE’, conclou.