Aragonès i Urkullu reclamen l’oficialitat del català, l’èuscar i el gallec a la Unió Europea

  • Els dos presidents són a Brussel·les per participar en una conferència organitzada pel Caucus per l'Autodeterminació sobre el paper de la UE en els processos d'autodeterminació sense acord

VilaWeb

Redacció / ACN

31.01.2024 - 16:11
Actualització: 31.01.2024 - 17:52

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president basc, Íñigo Urkullu, han reclamat l’oficialitat del català, l’èuscar i el gallec a la Unió Europea, en una conferència organitzada pel Caucus per l’Autodeterminació i que també ha comptat amb la participació del president de Còrsega, Gilles Simeoni.

A més, el president basc ha traslladat a les eurocomissàries Dubravka Suiça i Elisa Ferreira una proposta perquè els territoris amb capacitat legislativa tinguin veu i vot en les decisions de la UE. Urkullu ha defensat que això donaria més legitimitat democràtica a la Unió i contribuiria a la construcció d’una Europa més pròxima a la ciutadania.

La presentació arriba en una setmana en què tant Aragonès com Urkullu seran presents al Parlament Europeu per participar en el fòrum organitzat pel Caucus per a l’Autodeterminació. En l’acte es debatrà sobre la possibilitat que la UE actuï com a mediadora en processos d’autodeterminació sense acord. “Hi ha una necessitat de regular aquests conflictes respectant plenament els principis democràtics”, ha assegurat Marc Sanjaume, professor de teoria política a la Universitat Pompeu Fabra i integrant del grup d’experts nomenat pel caucus per a l’elaboració d’aquesta proposta de regulació.

La proposta ja va ser presentada al setembre per uns quants eurodiputats dels Verds, l’Esquerra i els liberals de Renovar Europa. El text planteja que la UE sigui mediadora en processos d’autodeterminació sense acord i busca fixar unes “garanties i condicions” per a exercir el dret d’autodeterminació al club europeu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor