15.06.2016 - 12:42
PALMA DE MALLORCA, 15 (EUROPA PRESS)
El fiscal anticorrupció Pedro Horrach, que des de les 9.20 hores es troba exposant el seu informe final en el judici del cas Nóos, ha posat de manifest que Iñaki Urdangarin va continuar participant “activament” en els projectes en curs impulsats per l’Institut Nóos i “en el disseny de nous esdeveniments i serveis” després de la seva teòrica desvinculació d’aquestes activitats, el març del 2006, per ordre de la Casa Reial.
De fet, ha explicat que també va intervenir en la posada en marxa de la Fundación Deporte, Cultura e Integración Social (FDCIS) que, segons Horrach, “perseguia continuar amb els projectes iniciats per l’Institut Nóos”.
Tal com va posar de manifest fa poc una perit de l’Agència Tributària durant el seu interrogatori en la vista oral, Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres van continuar repartint-se beneficis dos anys després de l’aparent sortida de l’exduc i, de fet, entre el 2006 i el 2008, el marit de la infanta Cristina va aconseguir uns beneficis d’1,9 milions d’euros.
La funcionària va assenyalar en aquesta línia que durant el 2006, el 2007 i el 2008 Urdangarin va assolir el 42 % dels ingressos obtinguts per l’entramat, mentre que Torres es va apoderar del 58% restant.
Les indagacions apunten que la separació de tots dos el 2006 va ser en realitat “aparent”, com ho va ser l’escissió del negoci, ja que “s’ha comprovat que tots dos van prosseguir un mínim de dos anys més amb la seva activitat conjunta”, segons consta en un informe d’Hisenda.
Horrach ha fet referència alhora al sistema de repartiment de beneficis que van utilitzar tant Urdangarin com Torres després del suposat allunyament de l’exduc. Tenint en compte que Urdangarin havia de deixar d’aparèixer vinculat a aquests negocis, els socis van resoldre repartir-se la cartera de clients en aquell moment existent i a l’exduc se li van assignar en exclusiva determinats clients privats de Nóos.
D’aquesta manera, l’exduc va passar a percebre el seu alíquota d’honoraris a través de dietes de consells d’administració o de consells assessors de tals clients, i també directament com a persona física (en el cas d’un d’aquests clients: Telefónica).
CONCLUSIONS DE L’AEAT
Segons l’AEAT, els clients al principi assignats a Urdangarin van ser Motorpress Ibérica i Telefónica, de manera que el 2006 l’exduc va percebre 105.175 euros de la primera a través d’Aizoon, fet que sumat als 75.125 euros que la mateixa Motorpress va satisfer a Nóos Consultoría aquest mateix any coincideix exactament amb els 180.300 euros que aquesta última societat havia percebut el 2005 d’aquesta clienta.
De manera anàloga, Hisenda ressalta que el 2006 el marit de la Infanta va cobrar personalment 166.666 euros de Telefónica (75.833 euros nets), que sumats als 122.000 euros percebuts de la mateixa Telefónica per les entitats de Nóos en aquell mateix exercici llança un resultat de 197.833 euros, una xifra “gairebé coincident” amb els 200.000 euros que Nóos Consultoría havia facturat el 2005 a l’operador.
Al mateix temps, va deixar d’emetre factures contra les entitats Nóos i, de fet, les últimes factures que els va girar Aizoon per imports de 150.000 i 105.000 euros, daten del 5 de desembre del 2005, i el seu destinatari va ser en els dos casos l’Institut Nóos. Amb el temps, subratllen els inspectors, Urdangarin va estar obtenint nous clients, sempre empreses privades, com Mixta África, Seeliger & Conde, Havas Sport o Altadis.
El fisc és contundent en afirmar que “és un fet àmpliament acreditat que fins al 2008 el senyor Urdangarin va prosseguir intervenint activament a favor dels projectes en curs de Nóos”. “Sense anar més lluny, està provada la seva assistència al València Summit i a l’illes Balears Fòrum que es van celebrar a la tardor del 2006, que se li va mantenir la firma en els comptes bancaris”, postil·la Hisenda, que al·ludeix alhora a la FDCIS, una entitat “de nou encuny a través de la qual els dos socis van pretendre vehicular els seus nous projectes”.