03.06.2017 - 10:46
Les privades URL, UIC i UAO CEU descarten sumar-se al pacte
BARCELONA, 3 (EUROPA PRESS)
La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), a Barcelona, i la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona s’han convertit en les tres primeres universitats catalanes a adherir-se al Pacte Nacional pel Referèndum (PNR), després que els seus organitzadors animessin a les universitats públiques catalanes a sumar-se, han explicat els centres a Europa Press.
La UPC va ser la primera a adherir-se al citat pacte, que demana un referèndum pactat amb l’Estat, i ho va fer el passat 23 de maig durant la celebració del Consell de Govern ordinari, mentre que la UPF es va sumar al pacte després d’una votació dimecres passat.
La universitat tarragonina va aprovar l’adhesió en un claustre el dijous en què es va votar a favor de defensar el pacte amb un 74% de vots a favor, el 19% en contra i un 7% en blanc.
La resta d’universitats públiques catalanes, la de Barcelona (UB), l’Autònoma de Barcelona (UAB), la de Girona (UdG), la de Lleida (UdG) –votarà la moció en el proper consell a petició d’un grup de professors– i l’Oberta de Catalunya (UOC) no s’han unit a aquesta demanda de moment, si bé cap de les tres descarta fer-ho en properes reunions del consell de govern o claustre.
En el cas de la UB, el cap de Gabinet del Rectorat, Ernest Pons, ha explicat que aquesta qüestió no es troba, ara per ara, en l’ordre del dia del proper consell de govern que tindrà lloc a mitjan juny i que té com tema estrella el pressupost del centre.
“Si hi ha membres de la universitat que ho demanen, el tema es debatrà en reunions del consell de govern o el claustre”, tenint en compte que cada mes se celebren consells de govern i el claustre es convocarà per a juliol, ha explicat a Europa Press.
GOVERN I COMUNITAT UNIVERSITÀRIA
El secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat, Arcadi Navarro, ha defensat en declaracions a Europa Press: “La majoria de la comunitat universitària i el Govern estem en la mateixa línia en aquest sentit”.
“Evidentment dic la majoria de la comunitat universitària, també hi ha alumnes, professors i càrrecs de les universitats que no són gens independentistes i alguns no volen un referèndum ni que sigui pactat: Existeix aquesta diversitat, la mateixa que hi ha al país”, ha sostingut.
TOTES PEL DRET A DECIDIR
Totes les universitats públiques catalanes s’havien adherit anteriorment al Pacte Nacional pel Dret a Decidir a través de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (Acup), i en una reunió recent del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) es va parlar d’aquesta qüestió, i es va decidir que fos cada centre el que votés una moció.
Les universitats privades Ramon Llull (URL), la Internacional de Catalunya (UIC) i l’Abat Oliba CEU (UAO CEU) han descartat portar una moció d’aquestes característiques al si dels seus òrgans de govern, han explicat a Europa Press.
“DIVERSITAT D’OPINIONS”
“No creiem que la universitat, institucionalment parlant, hagi d’adherir-se al PNR pel simple motiu que tota la universitat està composta per una comunitat molt àmplia de persones –en el nostre cas més de 22.000– que tenen diversitat d’opinions i perquè ha d’estar al servei del que la societat decideixi”, ha dit la URL.
El rector de la UIC, Xavier Gil, ha dit a Europa Press no poder parlar en nom de tota la universitat, i ha descartat posicionar-se sobre un “tema de pensament polític lliure”, i ha defensat que la seva universitat no té una missió política, sinó acadèmica.
Des de la UAO CEU, fonts del centre han explicat que la universitat no vol immiscuir-se en una “qüestió política”, i han dit que no es preveu votar cap moció sobre aquest tema.