Pla de xoc per a estabilitzar el professorat universitari: 820 places noves en tres anys

  • El programa preveu un total de seixanta-cinc milions d'euros · L'objectiu és reduir la temporalitat i la precarietat als centres públics

VilaWeb
Alumnes d'esquenes en una classe a la Facultat d'Economia i Dret de la Universitat de Lleida

Redacció / ACN

13.04.2023 - 20:25
Actualització: 13.04.2023 - 20:37

El Departament de Recerca i Universitats impulsa un pla de xoc per crear vuit-centes vint places de professor a temps complet en tres anys. Segons estimacions del Departament, prop de cinc mil professors associats són susceptibles d’optar a alguna d’aquestes places. El conseller Joaquim Nadal ha explicat que l’objectiu és reduir el nombre d’associats en situació de “temporalitat i precarietat” i incrementar les places de professors lectors amb marge de continuïtat per fer carrera al sistema universitari. “Busquem requalificar les places de persones que han estat molt de temps fent d’associats amb un nivell de retribució i estabilitat molt precari”, ha dit. El programa compta amb seixanta-cinc milions d’euros.

Dels seixanta-cinc milions, seixanta seran acumulatius. És a dir, es destinarà a les universitats públiques catalanes deu milions el 2023, vint el 2024 i trenta el 2025. Aquests seixanta milions es destinaran a estabilitzar la situació laboral de part dels professors associats. Els cinc milions restants, incorporats al pressupost d’enguany a través d’esmenes, també seran per a enguany, però es destinaran principalment a plans de formació i actualització del personal d’administració i serveis (PAS).

Nadal ha detallat que la transferència a les universitats es va signar fa més d’una setmana i que ara depèn de cada centre la gestió de la convocatòria de noves places amb els diners transferits. L’assignació a cada universitat s’ha fet en funció de la dimensió en el sistema de coneixement. Dels deu milions previstos enguany per a professorat gairebé tres són per a la UB, 2,1 per a la UAB i 1,9 per a la UPC. A la URV, la UPF, la UdG i la UdL els corresponen entre 900.000 i 630.000 euros. En relació amb els cinc milions d’euros per al PAS, la proporció d’assignació segueix el mateix criteri.

820 places de nova creació

Les persones que podrien beneficiar-se del pla de xoc, que pretén de reduir l’excés de figures temporals i estabilitzar llocs de treball, són professors que ocupen llocs de treball temporals amb una certa continuïtat en el temps i en el mateix centre universitari. Segons dades facilitades pel Departament, a les universitats públiques catalanes hi ha 8.855 associats. D’aquests, els actius el 2021 amb cinc o més anys de contracte a la mateixa universitat eren 5.270, dels quals només vuit-cents disposen d’alguna mena d’acreditació d’agregat o lector, fet que dona una pista de l’interès que poden tenir a fer carrera professional a la universitat.

Ara bé, qualsevol persona d’aquesta bossa de més de cinc mil professors associats en actiu pot tenir-hi interès i no cal, necessàriament, que estiguin acreditats per ser lectors. De la mateixa manera, pot ser que hi hagi docents que prefereixin de continuar com a associats perquè la seva ocupació principal és fora de la universitat. Sigui com sigui, amb el pla de xoc només vuit-cents vint podran fer-ho amb les places de nova creació.

Nadal ha admès que no es resol la totalitat del problema, però ha assenyalat que és l’inici per revertir la situació en la qual s’havia situat les universitats en un punt de precarietat de l’economia i paràlisi a les plantilles.

En total, les universitats públiques catalanes tenen 20.315 professors (dades del 2020).

Jubilacions

En paral·lel, en els anys vinents també hi haurà vacants a cobrir per les jubilacions previstes. Així, respecte a l’objectiu de rejoveniment de les plantilles, el pla té en compte que enguany es jubilaran vora dos-cents professors permanents i estima que el ritme de jubilacions serà similar o més gran en els dos anys vinents.

Actualment, hi ha universitats, com la UB o la UAB, on el 30% del professorat té més de seixanta anys. Amb la taxa de reposició vigent, del 120%, per cada deu professors que es jubilen se’n poden contractar dotze.

Altres programes

En l’àmbit del professorat universitari, destaca el Pla Serra Húnter de contractació de professorat docent i investigador amb criteris d’excel·lència internacional. D’ençà de la creació l’any 2003, representa un de cada quatre incorporacions de personal docent i investigador (PDI) a les universitats públiques catalanes. Una altra mesura per afavorir el talent destinarà, enguany, 2,4 milions d’euros per estabilitzar seixanta investigadors postdoctorals, el 60% dels quals s’estabilitzarien a les universitats i el 40% restant a centres CERCA i altres institucions de recerca.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor