Neix una web que facilita les queixes per discriminació lingüística a la universitat

  • A la web launiversitatencatala.cat hauran d'omplir un breu formulari per explicar la situació viscuda

VilaWeb
Redacció
21.10.2021 - 14:31
Actualització: 21.10.2021 - 16:23

La Plataforma per la Llengua, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC) han engegat una pàgina web perquè els estudiants universitaris del Principat, les Illes i el País Valencià puguin reclamar amb facilitat els seus drets lingüístics si no són respectats. Les organitzacions impulsores animen els estudiants a presentar-hi una reclamació quan alguna assignatura no s’imparteixi en la llengua que consta al pla docent, quan hi hagi una manca d’oferta d’assignatures en català als graus o els màsters o quan es vulnerin els drets lingüístics en qualsevol aspecte més.

A la web launiversitatencatala.cat hauran d’omplir un breu formulari en què hauran de dir el nom, el correu electrònic, informació sobre els estudis i el nom de la facultat i la universitat en què estudien. També hauran d’indicar quina mena de vulneració han tingut i podran explicar el cas en concret. El servei redirigirà els estudiants a una adreça de la seva universitat per assegurar que també segueixin el procediment establert per cada institució, però la Plataforma per la Llengua en farà un seguiment i avaluarà la situació total. Cada quadrimestre, la Plataforma, el SPEC i la FNEC publicaran un informe amb els resultats.

El mecanisme de denúncia ve acompanyat d’una campanya perquè els estudiants prenguin consciència del dret de poder fer les classes en català. A la web s’informa del marc legal que els protegeix i es mostren exemples reals de testimonis que en denuncien l’incompliment.

La campanya també s’adreça als rectorats de les universitats i els reclama tres mesures perquè els drets dels catalanoparlants siguin garantits. Primer, volen que augmentin el percentatge d’assignatures ofertes en català fins a un mínim del 60% en graus i màsters, tot i que, en el cas dels graus, demanen que l’oferta tendeixi al 80%. En segon lloc, els reclamen que s’exigeixi un nivell mínim de català per a contractar personal docent, d’administració i de serveis i, finalment, que els serveis lingüístics de les universitats tinguin prou recursos per a solucionar els incompliments del pla docent respecte de la llengua.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor