Investigadors de la Universitat d’Alacant creen una aplicació de traducció de llengua de signes

  • L'eina és especialment útil en situacions quotidianes perquè té traducció simultània

VilaWeb
Ester Martínez i Francisco Morillas, en una imatge d'arxiu (fotografia: Universitat d'Alacant).

Europa Press / Redacció

27.09.2024 - 14:19
Actualització: 27.09.2024 - 16:20

El grup d’investigació de Robòtica i Visió Tridimensional (RoViT) de la Universitat d’Alacant ha desenvolupat la primera plataforma de comunicació en temps real entre la comunitat oïdora i la sorda que fa servir llengua de signes.

Tot plegat, mitjançant tècniques de processament de llenguatge natural i la càmera i la pantalla d’un ordinador o dispositiu mòbil. Els responsables del desenvolupament són la doctora en informàtica i investigadora de la UA Ester Martínez i l’estudiant de doctorat Francisco Morillas.

La versió anterior, segons que explica Martínez, feia aquesta funció tenint de base l’alfabet dactilològic, és a dir, la traducció es feia lletrejant les paraules, però ara s’ha fet un pas més i s’hi ha incorporat vocabulari, cosa que permet una interacció molt més fluida.

Útil per a situacions quotidianes

L’ús de l’aplicació és especialment indicat per a facilitar la comunicació en situacions quotidianes en què la presència d’un intèrpret no sempre és possible, com ara a l’hora d’anar a comprar o a un restaurant, fer servir el transport públic, a la consulta d’un metge i per a fer gestions administratives.

Hi ha molts més avantatges, segons Morillas, atès que el sistema, que té una precisió del 95%, funciona en temps real, d’una manera senzilla i ràpida, i per a aconseguir la comunicació tan sols cal un dispositiu mòbil amb càmera i pantalla. L’aplicació, a diferència d’unes altres del mateix estil, permet una comunicació bidireccional, és a dir, fa la conversió de signes a text, però també de text o veu a signes.

La tecnologia desenvolupada a la Universitat d’Alacant ha estat premiada fa poc amb el premi Sprint Valora-Ciència Emprèn i és protegida amb sol·licitud de patent amb la denominació “Sistema i mètode de comunicació entre persones sordes i persones oïdores”, una gestió feta mitjançant l’Oficina de Transferència de Resultats d’Investigació (OTRI), que també s’encarrega de facilitar la cerca d’empreses interessades a adquirir-la per explotar-la comercialment o per a desenvolupar-la i adaptar-la a noves necessitats de la comunitat sorda.

D’ací a poc, l’aplicació es podrà fer servir a la UA gràcies a un projecte desenvolupat juntament amb el vice-rectorat de Transformació Digital, que té de finalitat usar-la a les consergeries per facilitar informació als sords que en demanen.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor