Investigadors de la Universitat d’Alacant creen una aplicació de traducció de llengua de signes

  • L'eina és especialment útil en situacions quotidianes perquè té traducció simultània

VilaWeb
Ester Martínez i Francisco Morillas, en una imatge d'arxiu (fotografia: Universitat d'Alacant).
Europa Press / Redacció
27.09.2024 - 14:19
Actualització: 27.09.2024 - 16:20

El grup d’investigació de Robòtica i Visió Tridimensional (RoViT) de la Universitat d’Alacant ha desenvolupat la primera plataforma de comunicació en temps real entre la comunitat oïdora i la sorda que fa servir llengua de signes.

Tot plegat, mitjançant tècniques de processament de llenguatge natural i la càmera i la pantalla d’un ordinador o dispositiu mòbil. Els responsables del desenvolupament són la doctora en informàtica i investigadora de la UA Ester Martínez i l’estudiant de doctorat Francisco Morillas.

La versió anterior, segons que explica Martínez, feia aquesta funció tenint de base l’alfabet dactilològic, és a dir, la traducció es feia lletrejant les paraules, però ara s’ha fet un pas més i s’hi ha incorporat vocabulari, cosa que permet una interacció molt més fluida.

Útil per a situacions quotidianes

L’ús de l’aplicació és especialment indicat per a facilitar la comunicació en situacions quotidianes en què la presència d’un intèrpret no sempre és possible, com ara a l’hora d’anar a comprar o a un restaurant, fer servir el transport públic, a la consulta d’un metge i per a fer gestions administratives.

Hi ha molts més avantatges, segons Morillas, atès que el sistema, que té una precisió del 95%, funciona en temps real, d’una manera senzilla i ràpida, i per a aconseguir la comunicació tan sols cal un dispositiu mòbil amb càmera i pantalla. L’aplicació, a diferència d’unes altres del mateix estil, permet una comunicació bidireccional, és a dir, fa la conversió de signes a text, però també de text o veu a signes.

La tecnologia desenvolupada a la Universitat d’Alacant ha estat premiada fa poc amb el premi Sprint Valora-Ciència Emprèn i és protegida amb sol·licitud de patent amb la denominació “Sistema i mètode de comunicació entre persones sordes i persones oïdores”, una gestió feta mitjançant l’Oficina de Transferència de Resultats d’Investigació (OTRI), que també s’encarrega de facilitar la cerca d’empreses interessades a adquirir-la per explotar-la comercialment o per a desenvolupar-la i adaptar-la a noves necessitats de la comunitat sorda.

D’ací a poc, l’aplicació es podrà fer servir a la UA gràcies a un projecte desenvolupat juntament amb el vice-rectorat de Transformació Digital, que té de finalitat usar-la a les consergeries per facilitar informació als sords que en demanen.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor