Unitària i descentralitzada: l’independentisme es prepara per tornar al carrer a la Diada del 2024

  • Hi haurà cinc mobilitzacions diferents a Girona, Barcelona, Lleida, Tarragona i Tortosa per a denunciar les conseqüències de l'espoli fiscal

VilaWeb
Arnau Lleonart
25.07.2024 - 12:05
Actualització: 25.07.2024 - 13:19

La mobilització de la Diada d’enguany serà descentralitzada i unitària. Per primera vegada, l’organització serà a càrrec de sis entitats diferents: l’ANC, Òmnium Cultural, l’AMI, el Consell de la República, la Intersindical i el CIEMEN. A més, es farà simultàniament a cinc municipis, un format que ja es va provar el 2016: Girona, Barcelona, Tarragona, Lleida i Tortosa. En cada municipi es tractarà específicament algun problema associat a l’espoli fiscal, i es vincularà la independència com a única manera de resoldre’l.

El lema de la manifestació serà “Tornem als carrers”, i provarà de mobilitzar tanta gent com sigui possible. A Barcelona es farà una manifestació que anirà de l’estació de França fins a l’Arc de Triomf, i la mobilització se centrarà en la crisi de l’habitatge i la poca inversió pública per a resoldre-la. A Girona es denunciarà la degradació del sistema sanitari per la manca de recursos amb una concentració al carrer de Jaume I, i a Tarragona es relacionarà l’espoli fiscal amb les deficiències del servei dels trens de rodalia i regionals amb una manifestació que anirà del passeig de les Palmeres fins al monument als Herois del 1811, a la cruïlla de la rambla Nova amb els carrers d’Ixart i de Cañellas. La mobilització de Lleida serà dedicada a les reivindicacions dels pagesos i es farà una marxa entre la plaça dels Pagesos i la de Ricard Vinyes; i la de Tortosa, que anirà de la plaça del Bimil·lenari fins al parc de Teodor González, a la mala gestió dels recursos hídrics.

A les 17.14 es farà la lectura del manifest unitari sota de l’Arc de Triomf de Barcelona, i es transmetrà en pantalles gegants a Girona, Tarragona, Lleida i Tortosa. Després, cada ciutat denunciarà el greuge que implica l’espoli fiscal en la reivindicació pertinent.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

“Volem la independència perquè les conseqüències de la dependència a la metròpoli espanyola ja no són un problema només de drets i llibertats, sinó de supervivència col·lectiva com a societat”, ha dit Lluís Llach, president de l’ANC, que ha remarcat la voluntat d’organitzar la Diada amb les altres entitats independentistes: “Treballarem plegats, braç a braç, tot respectant les nostres diversitats però sense renunciar a res. Volem exemplificar la necessària unitat de l’independentista, també indispensable en el vessant dels partits i institucional.” Elisenda Romeu, coordinadora de mobilització de l’ANC, ha dit que la voluntat d’enguany era mobilitzar tot el territori i explicar a cada indret les conseqüències de l’espoli fiscal.

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha remarcat la voluntat de fer un front comú per tornar a demostrar que l’independentisme era “fort, transversal, intel·ligent i madur estratègicament”. “Els reptes que tenim com a país són majúsculs. No només hem de fer front a un estat que ens vol relegar a la irrellevància, sinó a una societat cada cop més travessada per les desigualtats socials”, ha afegit. Per això, ha remarcat la importància de mobilitzar al màxim nombre de gent possible: “No ens podem perdre el luxe de perdre ni un activista. Les urnes ens avisen que hi ha cada vegada més independentistes desencantats i decebuts, però als carrers no en pot faltar ni un.”

Esther Rocabayera, secretària nacional de la Intersindical, ha defensat la independència d’un punt de vista laboral: “On puguem definir un salari mínim adaptat al nostre context econòmic i on puguem establir unes relacions laborals del segle XXI.” Teresa Vallverdú, membre del govern del Consell de la República, ha recordat que feia cent anys es va detenir i multar Antoni Gaudí per haver participat en una missa pels morts del 1714 i haver parlat en català a la policia, i ho ha relacionat amb la repressió d’ara: “Han passat cent anys i seguim represaliats per jutges que només veuen un delicte: ser independentista.”

“Volem un país just i cohesionat, que defensa la seva diversitat i una identitat nacional incloent, feta amb l’empelt de totes aquelles persones que han arribat d’uns altres països”, ha dit David Minoves, president del CIEMEN. Ha demanat de fer un esforç per protegir la llengua catalana. No solament per fer front a l’emergència lingüística, “sinó per garantir que continuï essent el nervi de la cohesió social del país, capaç d’incorporar totes les persones, vinguin d’on vinguin”.

Jordi Gaseni, president de l’AMI, ha reivindicat que es faci un nou format que abracés tot el territori català, i ha demanat al món local que s’impliqués en la mobilització. “Volem que sigui una jornada útil, que ens faci avançar. Una Diada multitudinària, festiva i reivindicativa”, ha dit. Alhora, ha reclamat que l’independentisme també es mobilitzés electoralment a totes les eleccions per garantir unes institucions fortes: “És des de les institucions que s’han de desenvolupar les polítiques que ens faran créixer per guanyar.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor