Unió de Pagesos alerta d’unes pèrdues en el conreu d’oliva fins al 90% en terrenys de secà i del 60% al regadiu

  • El sindicat demana ajuts per als oleïcultors i reclama que s'acabin els preus sota cost de producció

VilaWeb
Imatge d'arxiu d'un pagès abocant olives al remolc en una finca a Valls (fotografia: ACN).

ACN

04.10.2023 - 13:24
Actualització: 04.10.2023 - 22:57

Unió de Pagesos preveu pèrdues en la collita d’oliva entre un 60% i un 90% per la sequera. Els cultius de secà són els més afectats, i de fet representen prop del 85% del sector. En algunes zones com la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, l’Alt Camp, el Penedès i les Garrigues, les pèrdues poden arribar a la totalitat de la collita. Els pagesos insisteixen que l’increment de preus de l’oli al consumidor no reverteix en el productor, que fa dècades que cobra l’oliva per sota del cost de cultivar-la (entre els 0,30 i 0,50 euros per quilo). “Per la continuïtat del sector, ens podríem adaptar una mica i que no tornin a caure per sota preus de cost”, ha reivindicat Jordi Pascual, responsable del sector de l’oli del sindicat.

Les pèrdues previstes en el cultiu d’oliva són molt irregulars depenent de les infrastructures i les circumstàncies que ha dut la sequera. Segons que ha detallat Pascual, en zones amb rec de suport, però que van sofrir restriccions en les concessions d’aigua, com al pantà de Riudecanyes, la producció ha caigut d’un 70% mentre que altres cultius amb regadiu salvaran prop de la meitat de la collita, com es preveu al Tarragonès.

A Catalunya, hi ha 83.000 hectàrees d’olivers de secà i 21.000 hectàrees amb rec de suport, segons dades del Departament d’Acció Climàtica que ha traslladat el sindicat. En una campanya normal, es produeixen unes 33.000 tones d’oli. L’any passat, la producció es va quedar en escasses 16.000 tones d’oli, però segons Unió de Pagesos enguany no superaran les 7.000.

El sindicat agrari reclama ajuts perquè els oleïcultors facin front a les pèrdues produïdes per aquesta greu sequera, com ja s’ha fet amb altres cultius com els cereals, els fruits secs o la fruita dolça, una davallada de la producció que anirà del 60% al 90%. Tot i assenyalar que les darreres precipitacions han reverdit paisatges i olivers, si no plou les setmanes i mesos vinents, també es pot veure compromesa la campanya següent.

Preus justs, especulació als mercats

La greu crisi i falta de producte ha disparat el preu de l’oli i en conseqüència el preu de l’oliva. Mentre que fa dècades, segons el sindicat, es pagava per sota del cost de producció, entre els 30 i els 50 cèntims d’euros, enguany es preveu que el pagès pugui cobrar el quilo d’oliva a un preu pròxim a un euro. Exposat amb altres dades, per la producció d’un litre d’oli es pagava uns quatre euros i pot ascendir enguany entre els set i nou euros.

Els productors alerten que aquestes dades estan lluny de significar la generació de beneficis o l’enriquiment del pagès, perquè encara que es cobri més, no hi ha fruit per vendre. Així i tot, el sector reivindica que aquest preu és el correcte per poder garantir la continuïtat del sector i reclama la solidaritat del consumidor perquè es pugui mantenir superada aquesta crisi d’oferta i preus. Segons els càlculs del sector, una persona consumeix de mitjana deu litres d’oli d’oliva cada any. Si el preu per litre ha passat de cinc a vuit euros, aquest increment de trenta euros anuals, o tres euros mensuals, és, en general, assumible.

Els pagesos recorden que són les grans cadenes de distribució i els grans envasadors qui especulen amb el preu de l’oli davant el context actual i que el productor i les cooperatives no volen espantar els seus clients. També alerten dels perills de consumir alternatives molt més econòmiques a l’oli d’oliva si no ofereix garanties de traçabilitat i qualitat i exigeixen estrictes controls sobre el producte que pugui arribar de fora de l’estat espanyol.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor