La UE desmenteix que el govern espanyol hagi demanat mai l’oficialitat del català

  • El Consell de la UE diu que el govern de Zapatero no va demanar mai que el català s'afegís a la llista de llengües oficials de la UE

VilaWeb

Redacció

01.07.2023 - 09:34
Actualització: 01.07.2023 - 10:50

El Consell de la Unió Europea ha desmentit que el govern espanyol hagués sol·licitat mai que el català fos llengua oficial de la UE. Així ho ha comunicat el Consell en una resposta formal a l’eurodiputat irlandès Chris MacManus –coordinat amb la Plataforma per la Llengua–, en què també assenyala que no cal reformar cap tractat perquè una llengua esdevingui oficial, sinó que ho han de decidir per unanimitat els estats membres.

Aquestes dues afirmacions del Consell, segons la Plataforma, contradiuen les explicacions del ministre d’Afers Estrangers espanyol, José Manuel Albares, que a final de l’any passat va dir que l’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero havia demanat l’oficialitat del català (2004), però no es va tirar endavant perquè calia una reforma dels tractats de la UE.

“El 13 de desembre de 2004, el govern espanyol va demanar que es fes un reconeixement oficial a les altres llengües que tenen estatus oficial a Espanya (català, basc i gallec), però no va demanar mai que aquestes llengües s’afegissin a la llista de llengües oficials de la UE”, diu la resposta.

A partir d’avui, Pedro Sánchez es fa càrrec de la presidència rotatòria de la UE fins a final d’any. Per això, la Plataforma reclama que s’aprofiti aquesta oportunitat per moure els fils necessaris —reformar el reglament núm. 1 del 1958 del Consell— perquè el català sigui llengua oficial.

L’eurodiputat Carles Puigdemont ha lamentat que es presentés l’oficialitat del català a la UE com un dels acords de la taula de diàleg entre la Moncloa i la Generalitat. “Fer tractes amb mentiders compulsius sense prendre cap mena de precaució és una greu irresponsabilitat”, ha piulat.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor