La Unió Africana suspèn el Níger i demana que s’hi restableixi l’ordre constitucional

  • El Níger s'afegeix a més països, com ara Mali, Guinea, Burkina Faso i el Sudan, apartats per cops d'estat semblants

VilaWeb

Europa Press

22.08.2023 - 15:33
Actualització: 22.08.2023 - 18:07

El Consell de Pau i Seguretat de la Unió Africana ha decidit de suspendre avui el Níger de la participació en l’organisme “fins al restabliment efectiu de l’ordre constitucional al país” després del cop d’estat perpetrat pel cap del país actual, el general Abdourahmane Tchiani.

El consell ha reiterat en un comunicat la condemna inequívoca al cop militar, i diu haver pres nota de la decisió de la Comunitat Econòmica d’Estats d’Àfrica Occidental (CEDEAO) d’intervenir-hi militarment. Sobre això, demana a la CEDEAO que faci una avaluació de les implicacions econòmiques, socials i de seguretat que tindria un desplegament de les forces de reserva al Níger. Alhora, el Consell ha reafirmat la plena solidaritat amb els esforços de la CEDEAO per a restablir l’ordre constitucional per mitjans diplomàtics.

L’organisme insta tots els estats membres de la Unió Africana, com també la comunitat internacional i els socis bilaterals i multilaterals, a rebutjar aquest canvi de govern institucional i a abstenir-se de qualsevol acció que pugui donar legitimitat al règim del Níger. També exigeix a la junta colpista l’alliberament immediat i incondicional del president deposat, Mohamed Bazoum, i de tots els detinguts, i demana que en respectin els drets, incloent-hi aquells relacionats amb la salut i integritat moral.

El Níger s’afegeix així a països com ara Mali, el Sudan, Guinea i Burkina Faso, suspesos del bloc per aquestes mateixes raons. De fet, el Consell ha mostrat preocupació enfront del ressorgiment de cops militars, que posen en risc la democràcia, la pau, la seguretat i l’estabilitat al continent.

El cop al Níger va arrencar a primera hora del 29 de juliol, quan un grup de membres de la Guàrdia Presidencial, encapçalada per Tchiani d’ençà del 2011, van blocar els accessos al Palau Presidencial a la capital, Niamey, i van fer una crida als integrants de les Forces Armades i la Guàrdia Nacional a afegir-se a l’aixecament contra Bazoum, actualment empresonat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem