24.06.2019 - 15:45
|
Actualització: 24.06.2019 - 21:51
El Centre per a la UNESCO de Catalunya, la UNESCOCAT, ha reclamat al plenari del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides que intervingui perquè l’estat espanyol alliberi immediatament els presos polítics. En la intervenció a la sessió plenària a Ginebra, el director, Gerard Segú, ha denunciat la negativa del Tribunal Suprem espanyol a complir el dictamen del Grup de Treball de Detencions arbitràries de l’ONU. Per això ha demanat a l’òrgan que actuï per ‘garantir que Espanya respecta les decisions i opinions’ del consell. Altrament, Segú ha recriminat al Suprem falta d’independència en la causa contra el procés.
El representant d’UNESCOCAT ha apel·lat directament al relator especial de l’ONU sobre la independència dels magistrats i advocats, Diego García-Sayán, perquè reclami a Espanya ‘una millora del sistema judicial per complir els requisits d’imparcialitat i independència’. La UNESCOCAT ha fet aquesta petició arran de la presentació de l’informe anual sobre independència judicial de García-Sayán, en què demana als magistrats d’arreu del món que expressin la seva opinió amb cautela a l’esfera pública, especialment a les xarxes socials.
Segú ha posat com a exemple de manca d’imparcialitat i independència dels magistrats del Suprem els missatges d’un membre del PP en què assegurava que el partit tenia el control de la sala penal tribunal, en la qual s’ha jutjat els presos polítics. El director també ha recordat declaracions privades del jutge instructor Pablo Llarena. ‘A l’espera que el Suprem emeti una sentència històrica, estem preocupats per la consolidació de les sospites sobre la seva manca d’independència’, ha conclòs Segú.
Intent de rèplica
El representant d’Espanya a la sessió plenària ha demanat el torn de paraula al final de la sessió sobre independència judicial per replicar al representant de l’UNESCOCAT. Tanmateix, han denegat la petició per manca de temps i l’han instat a expressar-se en una altra sessió de la jornada.