25.05.2018 - 17:06
|
Actualització: 25.05.2018 - 20:06
Les imatges d’agents antiavalots de la policia espanyola llançant per les escales ciutadans que volien votar l’1-O a l’institut Pau Claris de Barcelona van fer la volta al món. Són imatges repetides milers de vegades a les xarxes socials i també en algunes televisions, com a mostra de la brutalitat exercida aquell dia. Les imatges van impactar arreu del món, malgrat l’intent del ministre Alfonso Dastis de donar-les per falses. Aquest fragment de vídeo ha quedat gravat en la memòria col·lectiva.
Doncs bé, ara s’han fet públiques imatges inèdites de les agressions d’aquell dia. Les va projectar ahir al vespre el CDR Casc Antic de Barcelona al centre Sant Pere Apòstol enmig d’una gran expectació.
És un document inèdit, excepcional. Durant els trenta-tres minuts que dura, es reconstrueix tota la seqüència de la resistència, l’assalt i l’agressió dels agents contra centenars de persones que alçaven les mans i cridaven ‘som gent de pau’ per protegir les urnes. Són imatges sincronitzades en temps real a partir de setanta-quatre enregistraments de la gent que va viure en primera persona aquell assalt, fins i tot des de terra mateix, mentre els passaven per damunt les botes dels policies. El document revela també molts més casos d’agressions policíaques brutals contra els votants, amb cops, puntades de peu, empentes, gent arrossegada per les escales…
Heus ací aquests trenta-tres minuts de resistència i repressió a l’institut Pau Claris, amb el títol de ‘Nosaltres hi érem’:
Aquest vídeo, i l’esforç que ha implicat de recollida, selecció i muntatge de desenes de vídeos de testimonis d’aquells fets d’un gran impacte, posa de manifest la importància de disposar de tot aquest material audiovisual. Amb el propòsit justament de difondre els fets, de deixar-ne testimoni en tota la seva magnitud i de fonamentar les denúncies contra els agents agressors. En aquest nou vídeo, es poden veure moltes més imatges d’agressions i d’ús desproporcionat de la força contra votants per part de diversos antiavalots.
I és això que cerquen les entitats, organitzacions i advocats que miren de portar a judici aquests agents. Malgrat la construcció d’un relat inventat pel Tribunal Suprem espanyol i alguns jutjats d’instrucció, com el número 13 de Barcelona, segons el qual qui va exercir la violència és qui la va patir, hi ha una sèrie de jutges que sí que han assumit la investigació de les agressions de policies i guàrdies civils contra els votants. I el material d’aquesta mena del qual puguin disposar és cabdal perquè les denúncies tirin endavant.
Amnistia Internacional explicava que havia pogut disposar de molt material audiovisual que havia anat recollint per a publicar l’informe en què constatava els entrebancs de la fiscalia espanyola i el Ministeri de l’Interior per a aclarir els casos de vulneració de drets que hi va haver.
Els advocats del Centre Irídia de defensa dels drets humans també han fet crides a la xarxa per a recollir material audiovisual que ajudi a identificar els agents que van agredir ciutadans l’1-O. Ells mateixos han informat que, gràcies a la col·laboració ciutadana, han pogut identificar la majoria dels agents agressors del primer d’octubre al Pau Claris.
Amb aquest mateix propòsit es va posar en marxa el projecte CATmemòria, que documenta tots els casos de violència que hi va haver el dia del referèndum, i que també ha fet crides per a recollir material gràfic de testimonis que permeti d’identificar els agressors. Aquests en són els exemples més recents:
🔴 ▶️ NOVA CRIDA -> BCN (Mare Nostrum) #1OCT
Teniu vídeos/imatges de la càrrega policial?
Envieu-les o les acusacions es retiraran en menys d'una setmana‼️
Imatges originals o que en conegueu l'autor.👇
📩 victimes1oct@bnc.cat @barcelona_cat @Jaumeasens @ArrelsAdvocats pic.twitter.com/1wWbkn7qvY— #1OCT catmemoria.cat (@CAT_memoria) May 22, 2018
🔴 🔊 CRIDA URGENT (1 setmana)
Busquen imatges/vídeos de les actuacions policials a l'Escola Projecte a BCN (https://t.co/KNXUnC2Km3)
Si teniu ▶️ o 🖼️ (si pot ser gravades per vosaltres o algú conegut) feu-les arribar a @barcelona_cat @Jaumeasens
CC @toni_comin @BetonaComin pic.twitter.com/S6Pps0YF67— #1OCT catmemoria.cat (@CAT_memoria) May 18, 2018
🔴 🔊 MÉS AJUDA‼️ (1 setmana)
Sense més ▶️ o 🖼️, els recursos judicials es desestimaran.@barcelona_cat i @Jaumeasens busquen imatges d'actuacions policials a l'Escola Pia Sant Antoni (https://t.co/tz01Q2Wpra) Envieu a -> victimes1oct@bcn.cat o contacteu amb ells. pic.twitter.com/0AP9IuJ25m— #1OCT catmemoria.cat (@CAT_memoria) May 19, 2018