Unes 100 persones defensen a Santiago el referèndum català: “No volem ser carcellers dels nostres compatriotes”

  • Entre els participants es trobaven representants polítics, sindicals i de l'àmbit de la cultura, com l'escriptor Suso de Toro

VilaWeb
Redacció
10.06.2017 - 12:59

Entre els participants es trobaven representants polítics, sindicals i de l’àmbit de la cultura, com l’escriptor Suso de Toro

SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA, 10 (EUROPA PRESS)

Gairebé un centenar de persones s’han concentrat aquest dissabte al matí a la Praza do Obradoiro per defensar la celebració del referèndum català després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, anunciés aquest divendres la data i la pregunta del referèndum, que es preveu celebrar el proper 1 d’octubre.

L’encarregat de llegir el manifest ha estat l’escriptor gallec Suso de Toro, qui ho ha fet en quatre idiomes: gallec, català, castellà i anglès.

És més, el fet de pronunciar-ho en aquest últim idioma ha cridat l’atenció de múltiples pelegrins, que van interrompre el seu camí per escoltar.

“Estem aquí per la democràcia i la llibertat”, ha començat a llegir Suso de Toro, per després demandar un Estat que “protegeixi” als seus ciutadans en lloc de “tancar-los”, a més de permetre’ls “decidir la seva destinació lliurement”.

A continuació, ha posat l’accent que “no es pot construir un país democràtic sotmetent als ciutadans per la força”, al mateix temps que ha criticat “la utilització partidista” que, en opinió dels manifestants, es fa dels fiscals i de la “policia política secreta”.

CESSAR LA “CAMPANYA D’HOSTILITAT”

Per això, ha demandat el Govern central un “canvi d’actitud”, així com que cessi la “campanya d’hostilitat” i els “atacs contra l’Estatut”: “No volem ser carcellers dels nostres compatriotes”.

Després de finalitzar la lectura del manifest, els participants en la concentració han votat simbòlicament en una urna que estava col·locada damunt d’una bandera estesa sobre la Praza do Obradoiro i que posava el següent: ‘Via lliure a la democràcia, 11S 2015’.

En concret, aquest lema es refereix a la Diada de Catalunya de 2015, la qual va estar marcada per la celebració de la Via Lliure a la República Catalana, organitzada per la plataforma Ara és l’hora.

Aquesta va ser una concentració multitudinària que va omplir un tram de 5,2 quilòmetres de l’avinguda Meridiana de Barcelona l’11 de setembre de 2015 amb l’objectiu de reivindicar la independència de Catalunya.

Però a més de col·locar aquesta bandera, diversos dels participants van portar una pancarta que resava el següent: ‘Isto vai de democracia’ –‘Això va de democràcia’–.

Sostenint aquesta pancarta estaven la diputada del BNG al Parlament gallec, Montse Prado; el portaveu d’aquest partit a l’Ajuntament de Santiago, Rubén Cela; l’eurodiputada nacionalista, Ana Miranda; el membre de la coordinadora d’En Marea Mario López Rico; la senadora del PDeCAT Beth Abad; i Joam Péres, de Causa Galiza, entre uns altres.

ASSEURE’S A NEGOCIAR

Per la seva banda, la senadora del PDeCAT, en representació del Govern català i de les forces polítiques catalanes, confia que els ciutadans puguin votar el proper 1 d’octubre: “El president no perd l’esperança perquè el Govern espanyol s’assegui en una taula per negociar i obtenir una resposta bona per a Catalunya i Espanya”, ha subratllat.

A aquesta opinió s’ha sumat el membre de la coordinadora d’En Marea Mario López Rico, qui ha defensat que la ciutadania “té dret a decidir de quina manera es volen vincular o no a l’Estat espanyol”.

Per la seva banda, l’eurodiputada del BNG, Ana Miranda, ha assegurat que recolzar el referèndum és “una qüestió de democràcia”: “Votar és un dret”, ha postil·lat.

Per la seva banda, el portaveu del Bloc a l’Ajuntament de Santiago, Rubén Cela, ha posat l’accent que “cap demòcrata de debò li pot tenir al·lèrgia a les urnes i al fet que un poble s’expressi lliurement”.

“GALÍCIA NO ESTARÀ ABSENT”

“Estem esperançats que s’obri un nou escenari en el marc de l’Estat espanyol per superar un marc de l’estat autonòmic absolutament fallit, i en aquest nou escenari estem convençuts que Galícia no estarà absent, sinó que també serà protagonista”, ha confiat Cela.

Per la seva banda, Jaume, un dels organitzadors de l’acte, confia que el referèndum es pugui celebrar i en què “no hi hagi sorpreses d’última hora”: “És un problema polític que no es pot judicialitzar”, ha resolt.

Els partits, associacions i sindicats que han recolzat aquesta concentració són els següents: Ceivar, Mar de Lumes, A Gentalha do Pichel, SDC.Condado, Agora Galiza, Causa Galiza, CxG, En Marea, BNG, Galiza Nova, PCPG, Briga, Erguer, CUT i CIG.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor