02.08.2024 - 21:40
|
Actualització: 03.08.2024 - 09:58
Els militants d’Esquerra Republicana de Catalunya han decidit d’investir Salvador Illa com a president de la Generalitat de Catalunya. Ho han decidit per un marge de 550 vots, amb el triomf del “sí” situat al 53%.
La votació és una gran victòria per al PSC, per al PSOE i per al govern espanyol, que veuen oberta la via a la presidència de Salvador Illa. I és una gran victòria per a Espanya, que aconsegueix d’esquerdar la unitat independentista fins en les coses més bàsiques de totes. Tenen raó de felicitar-se i de gaudir del moment. Tanta por que van passar al 2017 i tanta felicitat que han tingut aquesta nit…
Paradoxalment, no és tan clar –i ja és ben contradictori, tot plegat– que aquest acord acabe significant res de positiu per a Esquerra Republicana. Per dues raons.
La primera és perquè l’engany serà visible. Trigarà unes quantes hores, uns quants dies, unes quantes setmanes o uns quants mesos. Però serà visible. Aquest “concert econòmic solidari”, aquest “finançament singular”, no existirà. El 2025 no existirà l’acord anunciat i el 2026 la Generalitat no recaptarà tot l’IRPF. No existirà mai, de fet, i la cosa més greu és que ho sap tothom, la societat sencera. Ho saben els qui han votat que no, i per això han votat que no, però també ho saben els qui han votat que sí. I ho sabem, sobretot, els qui ens ho hem mirat, esportivament, de fora.
La decisió presa ahir serà, per tant, un bumerang permanent contra el partit de Macià i Companys, que rebrà les crítiques de tothom per cada cosa que Illa faça malament–i en farà moltes més que no ens arribem a imaginar. Potser per primera vegada a la història els incompliments d’un govern i els seus errors afectaran més un partit de l’oposició que no pas el partit que governa. La cúpula d’ERC confia que falten anys per a les pròximes eleccions i sospira perquè passe algun miracle que evite uns resultats encara pitjors que els actuals. Però encadenant-se a Illa com s’hi han encadenat necessitaran alguna cosa més que un miracle.
La segona raó per la qual aquest acord molt segurament no significarà res de bo per a Esquerra Republicana és la situació interna del partit, que amb aquesta votació tinc la impressió que es complica encara més.
ERC viu de fa mesos un episodi de confrontació total entre la cúpula actual i el grup que encapçala Oriol Junqueras. Tots dos sectors en competició han fet una treva, perquè tots dos estaven interessats a signar aquest acord i perquè tots dos coincideixen plenament en aquesta estratègia, que és difícil de definir de cap manera que no siga de submissió política al PSOE, de satel·lització. I en aquest sentit sembla clar que el resultat de la votació dóna un valor mot alt a aquest 44,8% de militants que s’han plantat i han dit rotundament que no.
Perquè tota aquesta gent ha votat que no contra allò que els demanava obertament Marta Rovira i contra allò que els demanava Oriol Junqueras –o, si més no, el seu entorn. Molts dels votants del “no” segurament són membres d’un dels dos grups en conflicte, uns altres, no, però tots han demostrat que dins el partit republicà hi ha molta gent que sap que hi ha uns límits polítics que un independentista no hauria de travessar mai. De manera que si ja era difícil per a ERC d’anar a un congrés dividida en dos blocs excloents, ara encara els serà més difícil d’acudir-hi amb un percentatge així de gran dels militants en desacord amb la principal decisió que el partit ha pres de fa anys. Amb què marcarà completament el rumb futur a partir d’ara.
PS. La investidura de Salvador Illa de president de la Generalitat de Catalunya i tot allò que es derivarà de la seua presidència evidencien la necessitat que l’independentisme tinga una veu forta i sòlida, que faça visibles els principis que han guiat fins ací la revolució democràtica catalana.
VilaWeb viu dels seus lectors i, en conseqüència, tan sols es deu a ells. Els diaris lliures els paguen els lectors i no pas els partits polítics ni els governs. Però per a arribar a tanta gent com siga possible i ser més eficaços necessitem molts més subscriptors que no tenim.
És per això que avui us demanem, més especialment que mai, que us en feu subscriptors.