Una veïna de Granollers encapçala el primer judici contra un fons voltor per clàusules abusives

  • El Col·lectiu Ronda i el Sindicat de Llogaters destaquen que és un procés pioner per a posar fi a pràctiques il·legals

VilaWeb

ACN

25.11.2022 - 13:34
Actualització: 25.11.2022 - 16:23

Una veïna de Granollers ha portat el fons voltor Azora a judici per les clàusules abusives que, a parer seu, conté el contracte de lloguer del pis on viu. En un procediment que ha començat avui a la Ciutat de la Justícia, la demandant, Sílvia Torres, demana que s’anul·lin les pujades a les quals està obligada a fer front a través d’una bonificació que li comportava un encariment del 30% a partir d’aquest gener. “Vull destacar dos conceptes: injustícia i impotència”, ha lamentat en declaracions a la premsa abans d’entrar a judici. A parer seu, no és just que s’assabentés per un burofax que el lloguer es multiplicaria “sense cap raó”.

“Ara és el moment, i per això aquest judici pot ser pioner i és important”, ha destacat l’advocada del Col·lectiu Ronda Montse Serrano, que ha afegit que aquests darrers anys s’havien fet molts contractes amb clàusules abusives del tot generalitzades. “És rellevant traslladar aquests judicis d’abusivitat que hem fet en altres àmbits, com el bancari, al dels arrendaments.” En el cas de Sílvia Torres, demana que no hagi de fer front a la pujada fora de llei del lloguer i que li retornin les quotes d’una assegurança de protecció de pagament que va haver de signar i pagar.

Segons l’advocada, és previst que el judici a Azora tingui dues sessions. “S’haurà de determinar la nul·litat de deu clàusules incorporades en un contracte d’arrendament que va subscriure la Sílvia i el seu pare amb el fons voltor Lazora [filial d’Azora]. El jutge haurà de determinar si són abusives perquè incompleixen la llei d’arrendaments urbans o bé la normativa de consum”, ha agregat.

Entre les clàusules denunciades n’hi ha una que, segons el Col·lectiu Ronda, pretén d’eludir la prohibició d’incrementar la renda per sobre de l’IPC establint una ficció d’increment. Com? Amb una bonificació que s’aplicava els tres primers anys de contracte de la demandant, però que el quart anys havia de significar un increment important del lloguer.

El Sindicat de Llogaters, l’organització que va canalitzar el cas fins a la justícia, denuncia que és habitual que molts contractes d’arrendament incorporin aquestes condicions abusives. “Passa en moltes situacions i contractes, per això és important informar-se, organitzar-se, assessorar-se i plantar cara”, ha dit el portaveu de l’entitat, Enric Aragonès. En aquest sentit, ha recomanat a tots els llogaters que llegeixin i negociïn les condicions fins i tot quan els seus contractes ja estiguin signats.

“També creiem rellevant que la futura llei d’arrendaments incorpori la llista de clàusules que no poden ser incorporades als contractes i que, per tant, no hàgim d’anar cas per cas”, ha reclamat. També ha recordat que els abusos no es donen únicament en arrendaments amb grans tenidors o fons d’inversió, sinó també en contractes entre particulars. En aquest sentit, Aragonès ha explicat que esperava de reunir-se aviat amb la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, per tractar aquesta qüestió.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor