Una trentena de treballadors de Ryanair es manifesten a l’aeroport de Girona per aconseguir un contracte espanyol

  • Denuncien que difícilment poden aconseguir hipoteques i no tenen hores per anar al metge

VilaWeb
26.07.2018 - 16:20
Actualització: 26.07.2018 - 16:21

Prop d’una trentena de tripulants de cabina de l’aerolínia Ryanair s’han manifestat durant el migdia d’aquest dijous a les instal·lacions de l’aeroport de Girona-Costa Brava coincidint amb la segona jornada de vaga per reivindicar millores en les condicions laborals. La protesta ha engegat als taulells de facturació de la companyia de baix cost i els treballadors han anat desfilant per tota la terminal gironina per demanar un contracte espanyol. Una de les representants del Sindicat Independent de Tripulants de Cabina amb Passatgers de les Línies Aèries (SITCPLA), Alexandra Saiz, ha assenyalat que malgrat que estiguin vivint a Espanya tenen un contracte a Irlanda i això comporta una sèrie de canvis en condicions laborals. Un dels principals problemes és que no tenen hores disponibles per anar al metge, ‘tan sols hi podem anar quan fem vacances o en el nostre dia lliure’, ha assegurat la representant sindical. El fet de tenir la nòmina a Irlanda també els dificulta aconseguir un crèdit o una hipoteca perquè a les entitats bancàries els consta com que ‘no tens nòmina’.

Un dels principals factors que han denunciat els treballadors és que no tenen una mútua d’accidents laborals i en molts casos, els treballadors han assegurat que no tenen una assistència mèdica com la resta de treballadors espanyols i que si mai han d’agafar la baixa laboral, no cobren mentre no puguin anar a treballar.

Alguns dels treballadors també han denunciat que l’empresa ofereix un tracte diferent a la tripulació, ja que alguns dels treballadors estan subcontractats per altres empreses, que segons els sindicats són de la mateixa propietat que Ryanair. Per això exigeixen que s’equiparin els sous i condicions laborals entre tots els membres de la tripulació de cabina.

Alexandra Saiz ha indicat que representa que són treballadors irlandesos, ja que la matrícula dels avions de Ryanair és d’Irlanda’ i això significa que dins de l’avió estan en territori irlandès. Per aquest simple fet, ja es poden acollir al mercat laboral d’aquest país amb totes les diferències que comporta.

De fet, Saiz també ha alertat que mensualment els descompten entre 40 i 50 euros del sou. Aquesta quantitat serveix per pagar el rescat bancari a Irlanda, ja que la jurisdicció d’aquest país els obliga a contribuir amb aquesta despesa.

Més enllà de les diferències que puguin existir per tenir un contracte laboral a Irlanda en comptes de tenir-lo a l’estat espanyol, els treballadors també han explicat que l’empresa els pressiona per tal que ofereixin molts productes als clients durant el vol i en cas que no sigui així, la direcció els obre un expedient.

Des dels sindicats també han reclamat a la companyia irlandesa que reconegui els delegats sindicals, ja que actualment els representants dels treballadors han d’utilitzar les seves hores lliures per poder dedicar-se a protegir els drets dels treballadors. Els representants també han aprofitat la protesta per demanar a la companyia que compleixi amb la llei de cada país des d’on opera, d’aquesta manera s’igualarien les condicions amb la resta d’assalariats.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor