29.07.2016 - 14:09
MADRID, 29 (EUROPA PRESS)
Una teràpia amb cèl·lules mare procedents del greix ha aconseguit que un 50% dels pacients amb malaltia de Crohn curin de manera completa les seves fístules, fins i tot en els casos de fracàs previ de totes les alternatives terapèutiques disponibles, tal com ha mostrat un estudi fet en diversos hospitals d’Europa i Israel, publicat en la revista ‘The Lancet’, i dirigit pel cap del servei de Gastroenterologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, Julià Panés.
Es tracta del primer estudi de fase III al món que prova una teràpia cel·lular per a les fístules al recte i en abscessos perianals que es produeixen en aquesta patologia, un complicació que afecta dos de cada 1.000 persones i que apareixen en algun moment del curs de la malaltia en un 40% dels pacients.
Tot i que els tractaments farmacològics existents són eficaços per tractar aquesta complicació en un 50% dels casos, per a l’altre 50% l’única opció que tenien fins ara era la cirurgia, que pot suposar per a alguns pacients la resecció definitiva del recte. En aquest sentit, en el nou treball s’ha provat un tractament amb cèl·lules mare mesenquimals, produït per l’empresa TiGenix, que s’obtenen a partir del teixit adipós (greix).
La teràpia consisteix en una única aplicació local en la qual s’injecten les cèl·lules directament en el trajecte de les fístules. A l’estudi, multicèntric i de fase III, han participat 212 pacients, a la meitat dels quals se’ls va administrar el nou tractament i, a l’altra meitat, placebo. Els resultats han mostrat que, amb una sola injecció, hi ha una millora significativa respecte al tancament de les fístules i un major percentatge de pacients curen aquesta complicació.
“Un 60% dels pacients responen al tractament, i el 50% aconsegueixen la curació completa. Es tracta del primer estudi de fase III que prova un tractament per a les fístules en Crohn amb resultats molt positius”, ha explicat el coordinador de l’estudi.
EVITAR LES CIRURGIES
En concret, prossegueix, l’estudi té dues implicacions “importants”: d’una banda, els pacients que fins ara no responien als tractaments amb medicació poden aconseguir la curació i evitar les cirurgies i, de l’altra, és una alternativa “segura” per al grup de pacients amb malaltia de Crohn en què les fístules són l’única o principal manifestació de la malaltia.
De fet, tal com ha assenyalat l’expert, en aquests pacients, el tractament amb una sola injecció local evitaria l’ús de medicaments que suprimeixen el sistema immunitari de manera general i inespecífica i augmenten el risc d’infecció.
“Aquesta nova teràpia, pionera a escala mundial, obre un nou escenari per a aquests pacients, que sotmetent-se a una única injecció de cèl·lules mare procedents del greix veuran millorar notablement les fístules, una complicació per a la qual fins ara l’únic recurs era la cirurgia”, ha postil·lat el coordinador de la branca quirúrgica de l’estudi i responsable del Departament de Cirurgia de l’Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz-Grup Quirónsalud, Damián García Olmo.
Alhora, afegeix aquest especialista, el “gran avantatge” del procediment és que, a diferència dels abordatges clàssics, no altera el mecanisme esfinterià, per la qual cosa no produeix incontinència fecal i, per tant, suposa un “gran millora” en la qualitat de vida dels pacients. “En definitiva, els resultats obren una porta a l’esperança per a un problema sense solució mèdica actual i la prevalença del qual està augmentant al nostre país”, ha emfatitzat.
En l’estudi ha participat un equip multidisciplinari compost per més de 80 gastroenteròlegs i cirurgians digestius de 49 hospitals, 14 d’ells espanyols, de set països europeus més Israel.