Una startup valenciana crea una polsera intel·ligent que informa sobre apnees, convulsions o bronquiolitis de nadons

  • La startup Liip, liderada per un equip de cinc joves enginyers, bioquímics i pediatres, ha creat una polsera intel·ligent capaç d'entendre i transmetre informació sobre l'estat de salut dels més menuts en temps real i de forma precisa. Entre altres aplicacions, detecta crisis epilèptiques, convulsions febrils, apnees nocturnes, taquicàrdies o bronquiolitis.

VilaWeb
Redacció
12.09.2017 - 12:57

VALÈNCIA, 12 (EUROPA PRESS)

La startup Liip, liderada per un equip de cinc joves enginyers, bioquímics i pediatres, ha creat una polsera intel·ligent capaç d’entendre i transmetre informació sobre l’estat de salut dels més menuts en temps real i de forma precisa. Entre altres aplicacions, detecta crisis epilèptiques, convulsions febrils, apnees nocturnes, taquicàrdies o bronquiolitis.

Es tracta de Liip Smart Monitor, un dispositiu que mesura les principals constants vitals dels nadons, com són la freqüència cardíaca i saturació d’oxigen en sang i temperatura, amb el que ajuda els pares a identificar qualsevol anomalia a través del mòbil o tauleta. El valor afegit és que proporciona als pediatres dades objectives, individualitzades i efectives per al seguiment dels seus pacients, la qual cosa afavorix i accelera el diagnòstic, i reduïx els temps d’assistència.

Este monitor detecta arítmies, taquicàrdies i bradicàrdies que poden tindre el seu origen en diverses cardiopaties conegudes o no, ser conseqüència d’infeccions víriques o bacterianes com la meningitis, i evidenciar complicacions d’estos processos infecciosos.

També beneficia el camp de la neurologia pediàtrica davant complicacions tan freqüents i imprevisibles com convulsions febrils i crisis epilèptiques causants de seqüeles, i en la detecció de situacions inesperades que comporten una parada cardiorespiratòria –mort sobtada, entravessament per agent extern–.

La bronquiolitis, que afecta més de 100.000 xiquets tots els anys i, en general, problemes d’índole respiratòria com a pneumònies, laringitis, asma, tos pertusoide i les alteracions del somni, són altres de les aplicacions de Liip Smart Monitor. Destaquen, així mateix, els beneficis del seu ús en pacients amb malalties neuromusculars, paràlisi cerebral infantil i nadons prematurs –que suposen un 8% dels naixements anuals–, ja que són molt susceptibles de patir patologies amb major prevalença que uns altres.

Els confundadors de Liip són Héctor Llorens, enginyer tècnic en Informàtica de Sistemes; Víctor Herrero, enginyer en Organització Industrial, David Güémez, bioquímic; Sergio Negre, Doctor en pediatria; i Juan Montesinos, economista. Cinc joves emprenedors que fa tres anys es van proposar revolucionar el mercat de les tecnologies wearables aplicades al sector salut per a millorar la qualitat de vida de les persones. I en concret, la dels nadons ja que els seus 1.000 primers dies són claus per al seu desenvolupament fisiològic.

En el procés d’investigació i desenvolupament han intervingut Celéstica; e-Health, l’Institut d’Automàtica i Informàtica Industrial de la UPV (Ai2), l’equip de pediatria dirigit per Gonzalo Pin, referent nacional, i el Doctor Sergio Negre Policarpo de l’Hospital Quirónsalud València. Així mateix, compta amb el reconeixement de destacats ginecòlegs com Vicente Diago, cap de secció d’obstetrícia de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, José Luis Micó, Natalia Ibañez o José Vicente Martí Tarazona, que han recolzat el projecte des dels seus inicis.

INFORMACIÓ A MESURA

La polsera Liip Smart Monitor, de la qual moltes famílies en tota Espanya ja s’estan beneficiant després del seu recent llançament, se situa en el turmell esquerre dels nadons, i a partir del primer any en la monyica esquerra. Gràcies a una autonomia de funcionament de fins el 14 hores seguides permet transmetre una informació tan completa sobre la salut del nadó que aporta un valor desconegut fins al moment.

El monitor incorpora uns sensors i un programari d’última generació que utilitza models matemàtics capaços d’entendre i catalogar l’estat de salut dels més menuts “amb una fiabilitat que cap model del mercat ha sigut capaç d’implementar”, han indicat des de la iniciativa.

El sistema de programari inclou dos aplicacions que reben les dades que capten els sensors. Una per als pares, Liip Care, disponible per a mòbil o tauleta, que visualitza i notifica l’estat de salut del nadó sobre la base de tres situacions: normalitat (‘Tot va bé’), situació aguda, o crítica. En este últim cas, envia una alerta sonora i un missatge d’estat ‘ACTUAR’. Polsant este botó, Liip Care dirigix un protocol d’actuació d’urgència i un botó de telefonada al 112.

L’altra aplicació, pionera també, és Liip Pediatres, a la qual només ells tenen accés. Amb ella, els pediatres poden personalitzar un període determinat de temps –fins i tot d’un minut concret– per a observar l’evolució del seu pacient. Amb açò poden detectar si està presentant un procés patològic o fisiològic i reconéixer ràpidament la seua tipologia, i en cas de trobar-se baix tractament conéixer la resposta al mateix.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor