Una sonda solar s’acostarà avui al Sol més que cap altre artefacte humà

  • La Parker Solar Probe se situarà a tan sols set milions de quilòmetres de la superfície solar i resistirà la calor intensa gràcies a un escut de carboni d'11,4 cm de gruix

VilaWeb
Il·lustració: ASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben

Redacció

23.12.2024 - 21:40
Actualització: 23.12.2024 - 21:43

Una sonda solar aconseguirà avui una fita sense precedents en la història de l’exploració espacial. Segons que ha informat la NASA, la Parker Solar Probe es convertirà en l’artefacte humà que s’ha aproximat més al Sol. La gesta marcarà un nou rècord d’acostament, perquè superarà qualsevol assoliment anterior en aquest camp. És previst que el moment de màxima aproximació serà a migdia, hora dels Països Catalans.

La sonda, llançada el 2018, té per objectiu estudiar la corona solar –la capa més externa del Sol– i recollir dades sobre les partícules energètiques i el camp magnètic de l’estel. Aquests estudis són fonamentals per a comprendre millor fenòmens com el vent solar i les tempestes geomagnètiques, que poden tenir repercussions sobre la Terra, com ara interrupcions en les comunicacions i alteracions dels sistemes de navegació.

Durant l’aproximació, la sonda es desplaçarà a una velocitat vertiginosa (més de 690.000 quilòmetres per hora) i se situarà tan sols a sis milions de quilòmetres de la superfície solar. Aquesta proximitat extrema és possible gràcies a una tecnologia avançada de protecció tèrmica, un escut de carboni d’11,4 cm de gruix, que ha de permetre que l’aparell resisteixi temperatures de més de 1.400 graus Celsius.

Amb cada nova òrbita, la sonda Parker s’acosta progressivament al Sol, i fa ús de la gravetat de Venus per ajustar la trajectòria. Aquesta estratègia, anomenada assistència gravitacional, permet d’obtenir la màxima eficiència de la missió i aprofitar l’energia sense consumir més combustible del compte.

Els científics esperen que les dades recollides continuïn aportant nous coneixements sobre els mecanismes interns del Sol i el comportament de l’astre, fet que ajudarà a millorar les prediccions de l’activitat solar i a protegir les infrastructures tecnològiques de la Terra.

Fins ara, la Parker Solar Probe ja ha aportat dades revolucionàries sobre el comportament del Sol i el vent solar, com ara la detecció de partícules d’alta energia i fluctuacions inesperades en el camp magnètic solar, informació sobre l’acceleració del vent solar a partir de la corona solar i identificació d’estructures en espiral als camps magnètics del vent solar, conegudes per switchbacks.

La sonda també ha fet història perquè és l’objecte més ràpid fabricat per l’ésser humà: ha arribat a 635.266 km/h. Amb aquesta velocitat, per exemple, es podria anar de Barcelona a Tòquio en menys de trenta segons.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor