Una seu a València

  • Posar en evidència la incomoditat de dir Perpinyà o Palma mentre l'interès dels estats que ens sotmeten reclama distància o silenci; dir València quan s'ha establert que València ha de quedar, per a la resta, sempre tan lluny

Núria Cadenes
02.09.2020 - 21:50
Actualització: 03.09.2020 - 10:05
VilaWeb

Amb aquelles coses que marca el pudor, la justificada tendència a mantenir a ratlla el meliquisme, a controlar l’autobombo, com sigui que n’hi vulguem dir, el cas és que l’esdeveniment ha quedat constret a una notícia estricta, de les de donar la informació precisa i estalviar-s’hi galindaines. Que suposo que és com ha de ser. Que no ho suposo: que està bé que sigui així. Però que la cosa, el fet, la nova bé mereix una celebració. I que no se m’acut millor manera de començar temporada que aquesta: amb l’alegria de saber que VilaWeb ja té redacció a València.

Establir informativament, referencialment, l’espai sencer dels Països Catalans com a àmbit primer de tota notícia, i d’aquí al món, és una de les marques de fàbrica d’aquest diari. Sempre. Tant si, quan llegim que la vila de Benigànim ha estat confinada, o que la jutgessa que la vol desconfinar és una militant ultracatòlica, els lectors sabem situar la població a la Vall d’Albaida com si no. Més encara: tant si sabem on és la Vall d’Albaida com si no. O, fins i tot, si m’ho permeteu: tant si sabem què és la Vall d’Albaida com si no.

Que això també passa. Aquesta tristíssima anomalia.

Precisament per corregir-la, per ajudar a treure’ns de sobre (especialment a la gent principatina; i, entre la gent principatina, especialment a la barcelonina) la reducció regionalista, des de bell començament VilaWeb ha tractat el conjunt de la nació com això que és: un conjunt. Divers i contradictori i de contrastos i de matisos i de tot però en conjunt. I consta, perquè així ho expliquen quan arriba un aniversari o un reconeixement, que ha estat una decisió presa a consciència, de cor i de convicció i de no hauria tingut sentit fer-ho de cap altra manera. Presa a consciència i mantinguda a consciència també, fins i tot quan els vents autonomistes han bufat amb la força de les coses donades institucionalment per bones, fins i tot quan actuar altrament ha significat posar en evidència la incomoditat de dir Perpinyà o Palma mentre l’interès dels estats que ens sotmeten reclama distància o silenci; dir València quan s’ha establert que València ha de quedar, per a la resta, sempre tan lluny.

Més que això: perquè no n’hi ha prou a parlar de, sinó que cal, també, parlar des de. Sabent que quan dius Alacant dius casa. Que quan dius Fraga dius casa. I que és des de Fraga i des d’Alacant que es llegiran les notícies de Fraga i d’Alacant (no només des de Fraga i des d’Alacant i no només les notícies de Fraga i d’Alacant, és clar, però també). I que mai ningú d’aquest país no ha de sentir-se, si llegeix VilaWeb, objecte de corresponsalia.

Vet aquí la clau.

I d’aquí l’alegria, la celebració. Perquè si, des de bell començament, en el contingut i en la terminologia i en les variants de la llengua i en les referències i en tot, aquest diari ha tingut per divisa i normalitat l’autocentrament i la visió àmplia (‘els lectors tenen el dret de rebre, amb la màxima qualitat i elegància, la millor versió que es pugui obtenir de tot allò que passa al país i al món’), ara ha aconseguit de fer créixer la redacció al sud del país, a València. I és una fita veritablement important i definitòria. No sé dir-ho amb circumloquis: important i definitòria. Tampoc no me’n vull estar: encara que no tingués la relació que tinc amb VilaWeb, la notícia seria igualment i objectivament això, important i definitòria.

Perquè mostra que la juguesca que en aquell llunyà 1995 podia semblar esbojarrada o utòpica ha funcionat, perquè ha estat una història d’èxit (més de 20.000 subscriptors!) que parla d’esforç i de conviccions i també del país que tenim, perquè aquest èxit ha permès, ara, obrir seu a l’emblemàtic edifici Octubre, al cor de la ciutat de València. I perquè, fixem-nos en la terminologia, no és corresponsalia sinó seu.

Seu.

No hi ha pas ‘corresponsal a València’ (corresponsal: ‘adj. i m. i f. Periodista que envia informacions al seu periòdic des d’un altre lloc o un altre país’), sinó una cap de redacció (Esperança Camps, per cert, escriptorassa absoluta) que s’incorpora a la direcció. Del conjunt. Des de la seu de València. Del diari. Que és a casa.

Com si fóssim un país normal.

O, més exactament, perquè volem ser un país normal.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor