Una seixantena de personalitats de la cultura, la llengua i la comunicació signen un manifest en suport al doblatge en català

  • L'AADPC reclama situar la llengua catalana al nivell de les llengües fortes del seu entorn audiovisual

VilaWeb

Redacció / ACN

19.11.2016 - 10:00
Actualització: 19.11.2016 - 11:58

A iniciativa de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), una seixantena de personalitats de la cultura, la llengua i la comunicació, han subscrit un manifest en suport al doblatge en català, que reclama situar-lo al nivell de les llengües fortes del seu entorn en l’àmbit audiovisual. D’aquesta manera, segons els recull en el text, es posaria fi de manera efectiva a l”enorme desequilibri’ que pateix la llengua en el consum massiu. La iniciativa sorgeix, asseguren, després que algunes veus hagin qüestionat el paper que ha de desenvolupar el doblatge en català, ‘fent creure que cal escollir en quina única versió’ ha d’arribar un contingut audiovisual: doblat o bé subtitulat. El manifest es presentarà oficialment el 22 de novembre.

‘Els proveïdors de continguts opten per oferir els productes doblats i subtitulats’, han assegurat en el comunicat, constatant alhora que el doblatge en castellà no es qüestiona ‘en cap cas’. L’any 1983, amb els inicis de TV3, la llengua catalana guanyava presència pública de manera substancial i assolia un dels avenços més importants de la seva història recent.

Segons recorda l’AAPD, amb TV3 la llengua guanyava presència pública i assolia un dels avenços més importants de la seva història. En aquest context, tant la producció pròpia com el doblatge van exercir una ‘important funció pedagògica’ –a nivell fonètic i normatiu en general– que avui asseguren que té ‘més sentit que mai’. ‘L’èxit d’algunes sèries emeses per TV3 durant aquest temps ha servit per apropar el català a molts sectors que no el tenien com a primera llengua’, precisa el manifest.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor