Una retrospectiva arqueològica sobre la nostra gastronomia

  • El Museu d’Arqueologia de Catalunya inaugura la mostra ‘El geni culinari: innovacions que marquen la nostra cuina’

VilaWeb

Redacció

01.04.2016 - 02:00
Actualització: 01.04.2016 - 07:50

L’alimentació és un àmbit que desperta cada vegada més interès a la societat, tant per la qualitat d’allò que es menja com pel component identitari de la nostra cuina. Però cuinar no és cap acte nou i l’espècie humana ho ha fet durant segles. Per això la seu que el Museu d’Arqueologia de Catalunya té a Barcelona acaba d’inaugurar l’exposició ‘El geni culinari: innovacions que marquen la nostra cuina‘, que estableix un diàleg entre arqueologia, cuina tradicional i cuina creativa.

L’exposició proposa una reflexió, a partir de les restes arqueològiques, sobre la relació entre la cuina tradicional i la cuina creativa, sobre l’origen i l’evolució de molts plats, i sobre innovacions que encara marquen la nostra cuina. Perquè actualment el sector de la cuina i la gastronomia cerca nous estímuls per a projectar la creativitat o oferir nous productes, i cada vegada es fixa més en la cuina del passat com a font d’inspiració.

I l’arqueologia és l’única manera que tenim de saber com es menjava abans de l’aparició dels texts escrits. Gràcies a l’arqueologia es recuperen una gran quantitat de restes que tenen relació amb aquest àmbit, restes d’allò que van menjar els nostres avantpassats, però també dels estris i atuells que feien servir. Restes que ens parlen de l’origen i de l’evolució de molts plats, d’innovacions que encara marquen la nostra cuina i que de segur que podran servir d’inspiració per a noves creacions culinàries.

Sopars amb geni
És complicat de fer una exposició sobre gastronomia i no oferir cap mena de degustació. Per això l’exposició ‘El geni culinari: innovacions que marquen la nostra cuina’ ofereix un cicle de sopars que repassen les principals innovacions culinàries que van marcar l’evolució de la nostra espècie. El menú serà elaborat per la xef Ada Parellada, que ha comptat amb el suport de la Fundació Alícia en aspectes d’adequació històrica dels plats i també de l’equip del museu i el comissariat de l’exposició.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor