Una recerca determina que els humans ja emmagatzemaven menjar fa 400.000 anys

  • L'estudi s'ha fet al jaciment de Qesem Cave, a Israel, i ha comptat amb la participació de la Universitat de Lleida

VilaWeb

ACN

10.10.2019 - 09:38
Actualització: 10.10.2019 - 15:20

Els humans del Plistocè Mitjà, fa uns 400.000 anys, ja emmagatzemaven menjar per consumir-lo amb posterioritat. Així ho posa de relleu una recerca liderada pel Centre Nacional d’Investigació sobre l’Evolució Humana (CENIEH) on han participat els investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) Daniel Villalba i Antoni Margalida (UdL i IREC-CSIC). Els resultats de l’estudi, que s’ha portat a terme al jaciment de Qesem Cave (Israel), els acaba de publicar la revista internacional ‘Science Advances’. Els investigadors han analitzat les marques antropogèniques de les restes de fauna trobades a la cova. Utilitzant sèries experimentals que controlen el temps d’exposició i els paràmetres ambientals, combinats amb anàlisis químiques, han avaluat la preservació de la medul·la òssia, que aportava alts nivells d’àcids grassos a la dieta.

L’objectiu de la recerca era esbrinar si l’extracció de medul·la estava vinculada única i exclusivament amb el seu consum immediat; si l’emmagatzematge de determinats ossos per a un consum posterior podria deixar algun senyal recognoscible en processos de fossilització; i, quin era el temps aproximat de conservació en condicions òptimes.

En l’estudi experimental han processat 79 ossos de la zona distal de potes de cérvol (Cervus elaphus), amb alt contingut medul·lar, per comparar-los després amb els de daina (Dama dama) trobats a la cova. I els han sotmès a tres escenaris ambientals diferents: tardor, hivern i una simulació de les condicions mediterrànies d’Israel. També han introduït la variant d’ossos ‘sense pell’ per a comparar químicament si existeixen diferències en la preservació nutricional.

Els investigadors han aïllat marques concretes lligades a l’extracció de pell seca i han pogut determinar un baix índex de degradació de greix medul·lar fins aproximadament la sisena setmana d’exposició, moment en el qual la pèrdua de nutrients comença la seva acceleració. La comparació de les marques experimentals amb les arqueològiques els ha permès plantejar la possibilitat d’un processament secundari i, per tant, un possible consum diferit de medul·la en el cas d’aquests óssos de cèrvid.

Això planteja uns comportaments que exigeixen una certa capacitat de planificació i previsió dels humans que habitaven el Pròxim Orient al Plistocè Mitjà. ‘L’acumulació deliberada d’ossos implica una preocupació anticipada per les necessitats futures, i una capacitat de desplaçament temporal que supera l’aquí i ara com a forma de subsistència’, asseguren els investigadors. ‘Aquesta és la primera evidència d’un comportament tan nou i pot obrir una nova porta sobre els modes d’adaptació dels humans al Paleolític’, afegeixen.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor