Una població de crancs autòctons de Girona resisteix a una malaltia emergent

  • Una població de crancs autòctons localitzada a Girona s'ha convertit en la primera espècie autòctona europea a mostrar-se resistent a la malaltia emergent coneguda com afanomicosis o pesta del cranc, responsable de la disminució de crancs natius d'Europa i que aquesta població es troba en perill d'extinció.

VilaWeb
Redacció
01.08.2017 - 12:54

GIRONA, 1 (EUROPA PRESS)

Una població de crancs autòctons localitzada a Girona s’ha convertit en la primera espècie autòctona europea a mostrar-se resistent a la malaltia emergent coneguda com afanomicosis o pesta del cranc, responsable de la disminució de crancs natius d’Europa i que aquesta població es troba en perill d’extinció.

Aquest descobriment, publicat en la revista ‘Plos One’ pels investigadors del Real Jardín Botánico-CSIC Laura Martín-Torrijos i Javier Diéguez-Uribeondo, ha permès investigar sobre les bases genètiques de la resistència.

L’objectiu de l’estudi “era provar la susceptibilitat de vuit poblacions de crancs autòctons ‘Austropotamobius pallipes’, procedents dels Pirineus, després de ser infectats amb el cep d’un paràsit aïllat d’un cranc vermell nord-americà, procedent del Parc Natural de la Garrotxa”, ha explicat la investigadora Martín-Torrijos.

Els resultats van mostrar que existeixen diferències significatives entre les poblacions, encara que la majoria d’elles mostraven altes taxes de mortalitat després de la infecció amb zoospores amb Aphanomyces astaci.

No obstant això, una població de Girona va mostrar un 100% de supervivència durant un període de seguiment de quatre mesos en les condicions experimentals provades.

Les anàlisis histològiques van revelar una gran reacció immunològica en els teixits examinats, podent-se observar l’encapsulació i la melanitzación d’hifes d’aquest patogen, en una reacció semblant a l’oposada en espècies de crancs resistents d’Amèrica del Nord.

Aquests resultats publicats en l’article representen la primera observació d’una població de crancs d’Europa nativa que mostra una alta resistència cap al genotip més virulent d’aquest patogen, és a dir, el genotip Pc.

IMPORTÀNCIA CLAU

La identificació d’aquesta població és d’importància clau per al desenvolupament d’aquestes espècies en perill d’extinció i representa un pas crucial cap al coneixement dels factors involucrats en la reacció immune contra aquest devastador patogen.

“Els nostres resultats mostren una gran oportunitat per poder conservar i recuperar les espècies amenaçades dels hàbitats aquàtics”, ha destacat el científic Diéguez-Uribeondo.

A PROP DE L’EXTINCIÓ

L’afanomicosis amenaça pràcticament totes les poblacions de decàpodes aquàtics del món i ha portat a un estat de prop de l’extinció a les espècies autòctones d’Europa i el Japó.

L’estudi, emmarcat dins el projecte Life Potamo Fauna, aborda un tema candent com és l’augment de les malalties emergents en ecosistemes aquàtics molt vulnerables a les espècies invasores i a les malalties emergents.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor