01.09.2021 - 18:14
|
Actualització: 01.09.2021 - 22:54
La Comissió de Peticions del Parlament Europeu ha tancat la carpeta i no investigarà si l’ampliació del port de València necessita una nova declaració d’impacte ambiental o no. Han votat a favor de no investigar-ho el PP i el grup de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates, on s’integra el PSOE. Una pinça tibada amb el suport del director de l’Oficina d’Incompliments.
Des de l’entorn de la consellera d’Emergència Climàtica, Mireia Mollà han expressat la sorpresa per les formes tant del president de l’autoritat Portuària com pel fet que la Comissió tanque aquesta via, i ha recordat que mentre el PORN de l’Albufera continue en fase de redacció, hi ha una moratòria que afecta tot l’entorn.
El risc per a l’Albufera
El tema ha arribat a la cambra perquè un ciutadà particular ha fet la petició. Demanava a la Comissió que vigilara el projecte d’ampliació del port de València. Per videoconferència, el ciutadà ha argumentat que la declaració d’impacte ambiental és molt antiga, que el projecte ha patit moltes modificacions i que, sobretot, l’execució de les obres podria danyar de manera irreversible el Parc Natural de l’Albufera.
També per videoconferència ha comparegut el president de l’autoritat portuària, Aurelio Martínez, que ha defensat les bondats del projecte i ha posat damunt la taula dades econòmiques i de funcionament del port de València. “Som el port de Madrid”, ha arribat a dir per a defensar la posició estratègica i la necessitat de creixement del port.
Sobre els canvis en el projecte original i l’antiguitat de la DIA, que és del 2007, Martínez ha dit que totes les actuacions que es faran ja són en aigües abrigades i que no hi haurà noves emissions a l’atmosfera ni generació de nous residus.
La consellera Mollà ha volgut denunciar públicament que l’autoritat portuària intenta evitar de totes totes que hi haja una nova avaluació ambiental en el que ha qualificat una falta de transparència. També ha expressat els seus dubtes sobre les repercussió sobre l’Albufera de València. S’ha ratificat en què el risc climàtic al mediterrani ha empitjorat. “És lamentable que el senyor Martínez vulga evitar, passe el que passe, l’elaboració d’una nova avaluació ambiental”, ha dit, i ha sol·licitat a la comissió que insistisca a demanar-la.
Sense indicis d’infracció
El director de l’oficina d’incompliments de la Comissió Europea, Daniel Fernández Gómez, s’ha alineat amb el president de l’Autoritat Portuària i ha dit que no hi ha cap base jurídica per dir que s’estan infringint normes o directives europees. “No hi ha indicis que permeten identificar una infracció”, ha afirmat.
A partir d’ací, els representants del Partit Popular Europeu com dels socialistes, han defensat que les mesures de protecció del medi ambient que aplica el port de València són les adequades i que no hi ha cap infracció en el projecte. Han demanat que es tanque la petició i han recomanat al ciutadà que s’ha dirigit a la comissió que s’adrece al govern espanyol.
La socialista Rodríguez Piñeiro, jutge i part
Una de les intervinents a favor de l’acció del port de València ha estat la socialista valenciana Inmaculada Rodríguez Piñeiro que ha dit que el port està molt lligat a la idiosincràsia de la ciutat, i que ara ha fet una passa endavant per a crèixer i ser més competitiu. Ha lloat el capteniment de Martínez i ha explicat que les afeccions que ara pateixen les platges tenen l’origen en intervencions de fa cinquanta anys.
La riota de tots
Inmaculada Rodríguez Pilñeiro és membre del consell d’administració del port de València en representació de la Generalitat. Ella no ho ha dit, però sí que li ho ha retret la seua col·lega danesa, Margrete Auken, del Grup els Verds – Aliança Lliure Europea. Li ha dit també que s’ha quedat astorada en veure que el port ara és quatre voltes més gran del que es va parlar en 2007. Ha acusat Martínez de mentir quan ha afirmat que l’ampliació del port ja es va tractar en la comissió de peticions. “Jo ho seguesc molt de prop i no recorde que ací hàgem tractat aquest tema”, ha dit, per afegir que s’ha quedat molt parada en veure com ha contestat a la comissió amb relació a la declaració d’impacte ambiental. També ha qualificat les autoritats espanyoles de trilers quan ha recordat que va visitar la intervenció de l’M-30 de Madrid i que quan va preguntar per l’avaluació ambiental, li va respondre que no era necessària perquè el que feien era un carrer.
Per acabar, quan la presidenta de la comissió, Dolors Montserrat, del Partit Popular Europeu, ha anunciat que, per majoria, que tancaven la petició, Auken ha cridat des del seu escó: “L’hem de mantenir oberta o serem la riota de tots”.