24.08.2016 - 11:04
|
Actualització: 24.08.2016 - 17:34
L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha aconseguit superar amb èxit una operació pionera a l’estat espanyol que permet que un pacient amb un tumor a la cama pugui continuar caminant sense ajuda. Després de vuit hores d’intervenció, els cirurgians van extreure un múscul de l’esquena del malalt per substituir l’afectat pel tumor, un sarcoma sinovial que afectava un múscul necessari per garantir el moviment de la cama. És la primera vegada que es fa una intervenció d’aquest tipus a Espanya, la segona al món, i un any després, el pacient està net de càncer i camina sense necessitat de bastó. ‘He passat d’anar en cadira de rodes a no necessitar les crosses i només tinc unes petites limitacions en el moviment’, ha subratllat el pacient, Òscar Muñoz.
Els metges van diagnosticar al pacient, Òscar Muñoz, un sarcoma sinovial, un tipus de tumor maligne de parts toves molt agressiu. En un TAC de control realitzat per un altre motiu, se li havia detectat un quist dins el gluti mitjà. Se’n va fer seguiment i en veure que havia crescut es va derivar el cas al Vall d’Hebron, on a l’abril del 2015, noves proves van determinar que es tractava d’un tumor maligne només tractable amb cirurgia. La intervenció feia necessari extirpar tot el múscul afectat, peça vital per realitzar el moviment de la cama en caminar. Per tant, l’operació deixaria fortes seqüeles al pacient, que només es podria moure amb dificultats o bé amb l’ajuda d’un bastó o de crosses.
Segons el cirurgià, el doctor Roberto Vélez, especialista en patologia tumoral de la Unitat de Cirurgia Reconstructiva Osteoarticular del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia Vall d’Hebron, ‘el tumor ens obligava a extreure tot el múscul i això, en aquest cas, et deixa coix“. Per aquest motiu, es va estudiar la reconstrucció del múscul que calia extreure amb un altre de similar d’una altra zona del cos del mateix pacient.
El cas el va valorar el comitè multidisciplinari de tumors de l’aparell locomotor, que va decidir que, abans de la cirurgia, el pacient se sotmetés a quimioteràpia i a radioteràpia un cop acabada la intervenció. Finalment, el 5 d’agost del 2015 va entrar a quiròfan. L’operació va durar 8 hores i hi van participar 9 persones, 6 cirurgians (cirurgians plàstics, microcirurgians de traumatologia i cirurgians de traumatologia), 1 anestesiòleg i 2 infermeres. Es va extreure el múscul afectat pel tumor, però es van mantenir els vasos sanguinis i el nervi per poder realitzar la implantació del nou teixit. Es va optar pel múscul dorsal ample, amb una estructura suficient per realitzar la mateixa funció i l’extracció del qual no afectaria la vida del pacient. Aquest tipus d’intervencions només es poden realitzar a centres molt especialitzats, com és el cas de Vall d’Hebron, que disposin d’equips multidisciplinaris de professionals formats en microcirurgia plàstica i microcirurgia traumatològica. Segons Vélez, es tracta ‘no només d’oferir el tractament oncològic, sinó també la millor reconstrucció per garantir la qualitat de vida del pacient’.
Un any després, el pacient ‘està lliure de malaltia local i sistèmica i ja camina sense ajuda’, assegura Vélez. Després de la intervenció es va haver de sotmetre a radioteràpia i va iniciar el procés de recuperació i rehabilitació al Servei de Medicina Física i Rehabilitació. Després de 3 mesos de treball a l’hospital, l’Òscar continua fent-ho a casa i explica que està ‘sorprès de com ha anat tot plegat’, ja que ‘hi havia moltes incògnites sobre la recuperació’. ‘Ha estat un procés d’aprendre a caminar, ara em toca aprendre a córrer i l’estiu és un bon moment per provar-ho‘, ha recalcat.