Una onada de calor insuportable posa a prova els límits de la supervivència humana a Delhi

  • Les temperatures han arribat a 50 graus en alguns barris de la capital i han causat una disrupció de l'economia i alguns serveis bàsics

VilaWeb
Ciutadans de Delhi provaven de refrescar-se amb l'aigua d'un riu la setmana passada (fotografia: Rajat Gupta).

The Washington Post

02.06.2024 - 21:40
Actualització: 02.06.2024 - 22:10

The Washington Post · Karishma Mehrotra, Dan Stillman

Delhi, l’Índia. El territori de la capital de l’Índia, Delhi, aquesta setmana passada ha arribat a algunes de les temperatures més altes mai registrades, amb màximes en alguns barris prop del llindar dels 50 graus Celsius. Aquesta calor excepcional ha fet tancar escoles, ha posat en perill els treballadors a l’aire lliure, ha estressat els subministraments d’aigua i la infrastructura, i ha arribat a nivells que posarien a prova els límits de la supervivència humana si es mantinguessin per molt de temps.

Les temperatures abrasadores al nord de l’Índia formen part d’una onada de calor més àmplia que afecta gran part del sud-est asiàtic. És una de múltiples onades de calor que hi ha a tot arreu del món a causa d’una combinació de patrons meteorològics a curt termini i tendències d’escalfament a llarg termini alimentades pel canvi climàtic causat pels humans. Aquesta onada de calor, que va començar a augmentar fa més d’una setmana, ha superat en alguns moments un llindar perillós.

Una anàlisi de The Washington Post va trobar que l’índex TGBH (temperatura del globus i bulb humit), que mesura la quantitat d’estrès tèrmic sobre el cos humà, va arribar dels 36 graus Celsius als 38 a Delhi dimarts passat. Això supera el llindar de 32 graus Celsius que els investigadors han identificat com a risc per a la supervivència humana si la calor és prolongada. La temperatura del globus i bulb humit es basa en una combinació de factors com ara temperatura, humitat, vent i núvols, i va ser calculada per The Washington Post amb dades d’una estació meteorològica pròxima.

Ciutadans de Delhi caminen cobrint-se el cap per provar de mitigar l’efecte de l’onada de calor (fotografia: Rajat Gupta).

La calor extrema ha tingut impactes de gran abast

Amit Sah havia contractat set treballadors per a instal·lar rajoles en un sostre a l’est de Delhi de 6.30 a 18.00. Però, amb la calor, ara atura la feina d’11.00 a 16.00 i la reprèn al vespre. “Això em representa unes pèrdues enormes. Però és que aquests darrers dies han estat insuportables. Sembla que siguem en flames a fora. Se’ns eixuga la boca constantment i suem sense parar.”

La setmana passada, un jutjat local que no tenia aire condicionat ni ventiladors va ajornar la sessió que tenia programada perquè el jutge va emetre una ordre que deia: “Hi ha massa calor a la sala del tribunal, cosa que fa suar tant que és difícil d’escoltar els arguments.” I a més no hi havia subministrament d’aigua al lavabo, segons que informen els mitjans locals.

Aquestes condicions es van estendre per grans extensions de l’Índia, atès que totes les escoles van tancar a l’estat oriental de Bihar arran que uns quants estudiants havien tingut cops de calor. Les regions del nord i l’oest també van tenir alertes semblants.

Un dels treballadors de Sah, Ramnath Paswan, es va agafar un dia lliure, per primera vegada a la seva vida, a causa de la calor, però explica que ha de tornar a la feina de seguida encara que la calor continuï batent rècords perquè treballa per un salari diari. “No he vist mai aquesta mena de calor a Delhi. Però haurem de treballar. Als estómacs tant els fa si fa calor o no.”

Un home es refresca amb l’aigua d’una font pública, al centre de Delhi (fotografia: Rajat Gutpa).

Unes quantes ciutats de l’Índia van registrar les temperatures més altes de la història dimecres, segons el climatòleg històric Maximiliano Herrera, incloent-hi 48,8 Celsius a Rohtak i 47,2 Celsius a Fursatganj. Això va seguir una temperatura màxima de 49,5 Celsius dimarts a Sirsa, la més alta mai registrada a l’estat de Haryana.

Al voltant de Delhi, la lectura més alta registrada per una estació operada manualment va ser de 47,6 Celsius dimarts a Aya Nagar, al sud-oest de la ciutat. Les estacions meteorològiques automatitzades van registrar temperatures fins de 49,9 Celsius.

Uns quants mitjans han informat d’una temperatura de 52,9 Celsius a la zona de Mungeshpur de Delhi, però aquesta dada és discutida. Si és real, ha estat un rècord absolut de tot el país.

Un comunicat de premsa del Departament Meteorològic de l’Índia va dir que aquesta mesura provenia d’una estació meteorològica automatitzada considerada menys fiable que les estacions operades manualment. La temperatura de 52,9 graus Celsius a Mungeshpur sembla que va ser una anomalia en comparació amb unes altres estacions. “Pot ser degut a un error del sensor o a un factor local” van aclarir.

Les tempestes i les tempestes de pols van agitar parts de Delhi dimecres a la tarda, però solament van ser un alleujament temporal. Després de pocs minuts, el terra es va tornar a eixugar i el cel es va aclarir de seguida.

El Departament Meteorològic indi diu que “les condicions de l’onada de calor es reduiran aquesta setmana a causa de la baixada gradual de la temperatura combinada amb la pertorbació occidental que s’acosta, de pluja i tempestes, i el vent del sud-oest que bufa de la mar d’Aràbia fins al nord-oest de l’Índia”.

Les onades de calor ha abrusat no solament l’Índia, sinó gran part del sud-est asiàtic, el Llevant, Mèxic i Florida (EUA) aquest mes. La calor excepcional del mes de maig segueix un abril que va marcar l’onzè mes consecutiu de rècord de calor mundial. Aquell mes va començar amb una onada de calor a l’Àfrica occidental que hauria estat “virtualment impossible” sense la influència del canvi climàtic causat pels humans, segons una anàlisi de World Weather Attribution.

Uns altres factors que contribueixen a les onades de calor inclouen àrees estacionàries d’alta pressió, El Niño i temperatures rècord dels oceans a tot el món. Els meteoròlegs prediuen que El Niño disminuirà aquests mesos vinents, cosa que podria moderar la temperatura mundial.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor