Una novel·la històrica de Tomàs Llopis guanya el Ciutat d’Alzira 2022

  • Aitana Guia guanya el d'assaig, Francesc Pastor el de poesia i Rosa Sanchis el de narrativa juvenil

VilaWeb

Redacció

11.11.2022 - 21:59

Més de sis-centes persones han assistit al sopar de lliurament dels XXXIV Premis Literaris Ciutat d’Alzira organitzats per Edicions Bromera i l’ajuntament. L’acte ha tingut un sabor especial perquè culmina les celebracions de la capitalitat cultural del País Valencià que Alzira ostenta enguany. L’acte, que s’ha fet a la sala Rex Natura, com ja és tradicional, l’ha presentat l’actriu i ballarina Pepa Cases. Hi han assistit la consellera de Cultura, Raquel Tamarit, la de Participació, Rosa Pérez Garijo, i el titular d’Hisenda, Arcadi España, a més del president de les Corts Valencianes, Enric Morera, i la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó.

Les obres guanyadores

Tomàs Llopis ha guanyat el premi de novel·la amb l’obra Cremareu aquesta carta. És un relat que retrata el moment històric de les Germanies mitjançant la mirada d’una dona. La veu narrativa de l’obra és la de la vídua de Joan Caro, un dels principals activistes agermanats. Llopis (Beniarbeig, 1954) és escriptor i rapsode i catedràtic de la Universitat de València. Compagina l’activitat docent amb l’escriptura i la crítica literària. L’any 2012 va guanyar el premi Andròmina de novel·la.

Francesc Pastor Verdú (Mutxamel, 1962) ha guanyat el premi de poesia Ibn Hafaja amb l’obra A colps. Té l’estructura formal del sonet amb versos blancs sense rima. És un recorregut, amb cites explícites, per una cinquantena de poetes que formen part de la trajectòria vital de l’autor. Pastor és mestre i doctor en Investigació Educativa per la Universitat d’Alacant.

Aitana Guia (València, 1974) ha guanyat el premi d’assaig amb La rebel·lió dels vianants, una obra que retrata els orígens de la lluita ciutadana per aconseguir que l’antic riu del Túria siga un jardí, un dels millors parcs urbans d’Europa. L’obra s’estructura en capítols molt breus que configuren un trencaclosques amb tots els protagonistes que poblen els diversos trams del riu al llarg del dia. Aquesta obra coincideix amb el 35è aniversari de la conversió del vell llit en jardí. Aitana Guia és doctora en Història Contemporània per la York University de Toronto i actualment és professora titular d’Història d’Europa a California State University Fullerton.

Josep Julien ha obtingut el premi de teatre Palanca i Roca amb Carn humana, una obra a mig camí entre l’enjòlit psicològic i la comèdia.

Rosa Sanchis i Caudet ha obtingut el premi extraordinari de narrativa juvenil amb Cinturó de sang. És una novel·la de misteri que té com a protagonistes tres monges del convent de la Trinitat de València.

Belén Balaguer ha guanyat el premi de narrativa infantil Vicent Silvestre amb l’obra Què amaguen els camps?, una reflexió sobre la implantació, a vegades desordenada, de fonts d’energia renovable.

Pilar Martín i Verònica Aranda han guanyat el premi internacional Enric Solbes d’àlbum il·lustrat amb Nora i el soroll misteriós. És la història d’una xiqueta que, faça el que faça, sent un soroll al cap que l’acompanya a cada moment. Només descobrirà l’origen d’aquest soroll quan hi pare atenció.

El catedràtic de Biologia de la Universitat de Salamanca José Ramon Alonso ha obtingut el premi europeu de divulgació científica Estudi General per l’obra Son nuestros amos y nosotros sus esclavos. L’obra parla de bacteris, protozous, virus i fongs.

Carmel Ferradud i José Ramón Bertomeu han quedat finalistes d’aquest premi amb l’obra Entre venenos. Ciencia foresnse, investigación criminal y castigos ejemplares desde la Edad Media hasta el presente.

Als Premis Literaris Ciutat d’Alzira s’havien presentat un total de 290 obres. Les premiades es publicaran la primavera vinent.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor