16.01.2023 - 13:40
|
Actualització: 17.01.2023 - 13:22
Andrea Genovart (Barcelona, 1993) és la vuitena guanyadora del premi Llibres Anagrama de Novel·la amb la seva primera obra, Consum preferent, una novel·la generacional situada a Barcelona. Imma Monsó, membre del jurat, l’ha definida com una veu fresca, àcida i lúcida, amb una oïda finíssima per captar el registre col·loquial de la parla generacional que l’envolta. I Sergi Pàmies, també jurat, ha destacat la satisfacció que com a lector li ha provocat aquesta obra, “la satisfacció de mantenir-te atent al text amb temes de rabiosa actualitat, i amb una energia pròpia, particular i singular, que té la capacitat d’agafar la realitat, de radiografiar-la, amb insolència (tot i que sospito que la insolència té a veure amb l’edat del jurat).”
La novel·la té com a protagonista una jove, l’Alba, “que vol mirar d’encabir-se en el desordre i el soroll de la ciutat de Barcelona”. Un desordre que es mou en molts fronts, idees i ideologies (moviments com l’ecofeminisme i l’ecocapitalisme), on no acaba d’encaixar, perquè, tal com l’autora explica “per a la protagonista és un entramat on tots els factors fan aigües i on es pregunta fins a quin punt són sòlids aquests factors o ho poden ser. I tot i així, la protagonista no deixa de necessitar identificar-se amb alguna cosa.”
I és en aquesta barreja caòtica de discursos i circumstàncies, que l’autora, àcida, mordaç i nerviüda, va desgranant una visió escèptica i cínica, plena d’humor, sobre una “generació que es troba en construcció”, en la qual la protagonista s’inclou, fugint de l’autocomplaença. “L’humor i la sàtira serveixen per a compensar aquesta visió escèptica i cínica, a voltes obsessiva, i per fer conviure la narradora amb aquesta varietat d’idees en un entorn que li demana constantment posicionar-se d’una manera coherent.” Un humor que també li dóna una certa distància crítica. Explica Andrea Genovart: “Per construir una veu neuròtica i un estil de moviments oscil·lants he utilitzat tons i registres lingüístics diferents, per exemple, interferències ideomàtiques del castellà i l’anglès, que viu el català a Barcelona.”
Andrea Genovart és llicenciada en Teoria de la literatura i literatura comparada per la UB i té un màster en Gestió Cultural per la Factoría de Arte y Desarrollo de Madrid. Ha format part del projecte de creació artística i contemporània Espositivo (Madrid) i ha escrit guions per a espots de publicitat. Actualment, treballa com a responsable de premsa i comunicació en algunes editorials.
El premi té una dotació de 12.000 euros i enguany s’hi havien presentat 92 originals. Conformen el jurat: Imma Monsó, Sergi Pàmies, Mita Casacuberta, Guillem Gisbert, Jordi Puntí i les editores Isabel Obiols i Sílvia Sesé. L’any passat el premi va quedar desert. Sergi Pàmies recordava que va ser un any de premis deserts, perquè també se’n van declarar el Documenta i l’Andròmina dels Premis Octubre. De manera que el darrer premi Llibres Anagrama havia estat el de Pol Guasch amb Napalm al cor el 2021.