Una Nit de la Cultura emotiva i reivindicativa: “La causa de l’OCB és la causa de Mallorca”

  • La 38a Nit de la Cultura reivindica la llengua en un moment delicat i lliura els premis 31 de Desembre a Eliseu Climent i més representants de la cultura catalana

VilaWeb
Els guardonats amb els premis 31 de Desembre amb membres de l‘OCB i les autoritats (fotografia: Martí Gelabert)

Text

Martí Gelabert

14.12.2024 - 22:13
Actualització: 15.12.2024 - 00:25

És la festa gran de l’Obra Cultural Balear (OCB), en paraules del seu president, i la de la cultura catalana a les Illes. Per trenta-vuitè any s’ha fet avui al Teatre Principal de Palma la Nit de la Cultura, en què també s’han lliurat els premis 31 de Desembre, que atorga l’entitat. Una gala emotiva, reivindicativa –tenint en compte els temps convulsos en la política balear–, solidària i ben consolidada amb els anys.

“La causa de Mallorca només ens té a nosaltres, els mallorquins. La causa de l’OCB és la causa de Mallorca, de la nostra llengua, cultura i país, no afluixarem”, ha dit el president de l’Obra, Antoni Llabrés. En el seu discurs no ha volgut deixar de banda la situació política de les Illes i ha lamentat que “una minoria extremista i hostil” hagués entrat a les institucions per incidir en la governabilitat. Ha recordat que d’ençà del primer moment l’OCB ha treballat per demanar que les forces democràtiques deixessin de banda les diferències i blindessin el consens estatutari envers la llengua i la cultura.

En aquesta línia, i en relació amb el trencament del PP amb Vox i l’acostament a l’esquerra, ha volgut confiar que s’obri una nova situació política “que faci enrere les polítiques regressives per la llengua”. I ha advertit: “Si no es prenen mesures de manera urgent, la continuïtat de la llengua pròpia no és garantida.” Per això ha lamentat l’intent d’erosió del model lingüístic educatiu que ha representat el pla de segregació a les escoles i ha rebut aplaudiments sonors quan ha deixat clar que la llengua no es tocava.

Per acabar, ha agraït la força dels socis de l’Obra, que enguany, sense ser casualitat, han estat set-cents més. “Cada soci és una veu més i cada delegació un conjunt de veus que diuen sí al català.”

VilaWeb
VilaWeb
El president de l'OCB, Antoni Llabrés, durant el seu discurs (fotografia: Martí Gelabert)
El president de l'OCB, Antoni Llabrés, durant el seu discurs (fotografia: Martí Gelabert)

Premis 31 de Desembre

Eliseu Climent (premi Gabriel Alomar), l’Ara Balears (premi Climent Garau), Agromart (premi Francesc de Borja Moll), Miquel Sbert i Garau (premi Emili Darder), Lleonard Muntaner i Mariano (premi Josep M. Llompart), Rafel Ramis (premi Miquel dels Sants Oliver), la Fornal (premi Bartomeu Oliver), Maria Hein (premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel) i Josep Lluís Pol i Llompart (premi Aina Moll) han estat els premiats d’enguany.

En una conversa prèvia amb VilaWeb, Antoni Llabrés ha destacat que era una nòmina molt potent i ha celebrat l’encert del jurat. “Tots els premiats tenen una trajectòria incontestable darrere”, ha comentat, i ha assegurat que hi havia una gran quantitat de candidatures, cosa que reflectia el bon estat de salut de la llengua i la cultura a Mallorca: “Només amb els candidats que mereixen el premi, en tendríem per a unes quantes edicions seguides.”

Llabrés destaca la menció honorífica que s’ha fet als directors de primària i de secundària per la manera exemplar amb què van plantar cara al pla de segregació lingüística del PP i Vox. També diu que li fa especial il·lusió el premi Gabriel Alomar a Eliseu Climent per la seva trajectòria “dilatadíssima” en favor de la llengua i la cultura al País Valencià: “No es poden entendre els darrers cinquanta anys del País Valencià sense la figura de Climent com a promotor cultural, activista i persona compromesa amb el país.”

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Eliseu Climent ha rebut el premi Gabriel Alomar (fotografia: Martí Gelabert)
Eliseu Climent ha rebut el premi Gabriel Alomar (fotografia: Martí Gelabert)
Eliseu Climent ha rebut el premi Gabriel Alomar (fotografia: Martí Gelabert)

“Per Mallorca ens ix el sol i per Castella s’apaga”

Un dels moments més emotius de l’acte ha estat quan Eliseu Climent ha fet alçar tots els assistents en rebre el premi Gabriel Alomar. Un discurs breu, però contundent, en què ha agraït el premi a l’Obra i ha dit: “Recordeu, com es diu a València, per Mallorca ix el sol i per Castella s’apaga.”

Miquel Sbert també ha estat ben clar en el seu discurs: “No importen les nafres infligides secularment i diàriament, el que importa és envestir-les amb la raó”, i ha volgut homenatjar els docents que salvaguarden el patrimoni cultural i lingüístic, amb una menció especial a l’equip de suport a la immersió lingüística.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
La Fornal ha recollit el premi Bartomeu Oliver (fotografia: Martí Gelabert)
L'ARA Balears ha recollit el premi Climent Garau (fotografia: Martí Gelabert)
Rafel Ramins ha recollit el premi Miquel dels Sants Oliver (fotografia: Martí Gelabert)
Miquel Sbert ha recollit el premi Emili Darder (fotografia: Martí Gelabert)
Agromart ha recollit el premi Francesc de Borja Moll (fotografia: Martí Gelabert)
Maria Hein ha recollit el premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel (fotografia: Martí Gelabert)
Josep Lluís Pol ha recollit el premi Aina Moll (fotografia: Martí Gelabert)
Lleonard Muntaner ha recollit el premi Josep M. Llompart (fotografia: Martí Gelabert)

Agromart ha agraït el premi amb una defensa de la pagesia, però també de la llengua: “Emprendre un negoci en català no va ser cap elecció, va ser un procés natural. No podem perdre els nostres orígens ni la nostra identitat. No hi ha res més digne per a nosaltres que ser pagès.”

La resta de premiats també s’ha mostrat molt implicats amb la llengua i han agraït la tasca incansable de l’Obra. Hi ha hagut espai per als Joves per la Llengua, que amb un vídeo han anunciat que la primavera que ve hi hauria un nou Acampallengua.

La gala també ha tengut un factor solidari. A més de ser una bona ocasió perquè un dels premis hagi travessat la mar, els fons recaptats a la taquilla aniran destinats a Amunt País Valencià, la iniciativa solidària conjunta amb Òmnium i Acció Cultural del País Valencià.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Maria del Mar Bonet ha actuat durant la gala (fotografia: Martí Gelabert)
Maria del Mar Bonet ha actuat durant la gala (fotografia: Martí Gelabert)
Maria del Mar Bonet ha actuat durant la gala (fotografia: Martí Gelabert)

Durant la gala han actuat Maria del Mar Bonet –que s’ha endut un aplaudiment sonor del públic–, Ensemble Lumière, Marala, Antoni Gomila i la Coral Infantil Onzequinze.

Bonet ha interpretat “Camí florit”, de Llompart i “Lo pi de Formentor”, de Costa i Llobera. Antoni Gomila ha fet un monòleg irònic al començament, i reivindicatiu i emotiu a continuació, en defensa de la llengua i la cultura. “Hi haurà un dia que no podrem més i llavors ho podrem tot. Fins quan haurem de continuar tocant fons? […] Entre tanta fosca necessitam llum i entre tanta llum cercam la llum de la paraula.”

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
L'ex-presidenta de les Illes i presidenta del congrés espanyol, Francina Armengol, amb el ministre espanyol de Cultura, Ernest Urtasun i el president de l'OCB Antoni Llabrés (fotografia: Martí Gelabert)
L'ex-presidenta de les Illes i presidenta del congrés espanyol, Francina Armengol, amb el ministre espanyol de Cultura, Ernest Urtasun i el president de l'OCB Antoni Llabrés (fotografia: Martí Gelabert)
L'actor Antoni Gomila ha actuat durant la gala (fotografia: Martí Gelabert)
El periodista d'IB3, Toni Mateu, ha presentat la gala

A la gala, hi ha faltat la presidenta del govern, Margalida Prohens, el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, i el batlle de Palma, Jaime Martínez. El final de la gala ha posat el públic dempeus cantant “La Balanguera” i amb la reivindicació que la Diada de Mallorca és i serà el 31 de desembre.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor