‘Una mirada nova. El naixement de l’entomologia’, última novetat a la col·lecció de monografies Mètode

VilaWeb

Mètode

12.07.2022 - 05:15

En el segle XVII, marcat per les grans troballes dins de l’astronomia o de la física, també l’estudi dels insectes viu la seva etapa d’or. L’entomòleg i director de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) Xavier Bellés ens la descobreix a través d’un viatge que comença ja al Renaixement: fins a aquesta època, els insectes formen part de les obres d’art com a element decoratiu, però encara no han esdevingut objecte d’estudi per part de la ciència. No obstant això,  seran justament artistes com Jan Goedart o Maria Sibylla Merian els qui trencaran amb aquesta concepció. Els seus meticulosos dibuixos i làmines aniran molt més enllà d’una simple representació figurativa i constituiran, en realitat, els primers estudis ecològics focalitzats en els insectes.

«Xavier Bellés aporta una mirada nova i emocionant a la història de l’entomologia»

En una època i un àmbit en què la doctrina aristotèlica resisteix a ser descartada, diversos biòlegs i naturalistes van contribuir a assentar les bases de l’entomologia. Com Marcello Malpighi, anatomista d’insectes pioner que va publicar els primers estudis sobre l’anatomia interna del cuc de seda, o Jan Swammerdam, observador prodigiós que va proposar una classificació dels tipus de metamorfosis que s’ha mantingut pràcticament inalterada fins a l’actualitat. També trobem Francesco Redi, que amb els seus experiments va refusar la idea de la generació espontània dels insectes, o John Ray, que va ser el primer a plantejar una definició moderna del que es considera una espècie biològica.

Amb Una mirada nova coneixerem les aportacions d’aquests i d’altres naturalistes, així com els debats, enfrontaments, tragèdies i anècdotes que van protagonitzar. «Xavier Bellés aporta una mirada nova i emocionant a la història de l’entomologia» afirma Jeyaraney Kathirithamby, investigadora del Departament de Zoologia de la Universitat d’Oxford, i autora del pròleg, que destaca també la «riquesa de detalls del llibre» i «la pura humanitat que traspua».

L’autor i la col·lecció

Xavier Bellés és doctor en Biologia, entomòleg i fundador i primer director de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) de Barcelona. Especialista en l’estudi de la metamorfosi dels insectes, ha publicat 11 llibres i 382 articles científics. Com a divulgador de la ciència va guanyar el 2003 el Premi de Literatura Científica amb El teatre dels insectes (Rubes, 2003) i el 2009 va rebre el Premi Prisma per l’obra Vivir dos vidas. Un viaje por la metamorfosis de los insectos (Museos Científicos Coruñeses, 2010). El 2018 fou honorat amb la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tècnic de la Generalitat de Catalunya.

Col·laborador habitual de la revista Mètode, aquesta és de fet la segona contribució de Xavier Bellés a la col·lecció «Monografies Mètode». La primera va publicar-se en 2010: va ser una nova edició del Bestiari català, una de les àrees d’investigació de l’autor. Amb Una mirada nova, afegeix el número 12 a la col·lecció, amb un relat que ens transporta a un període tan únic i apassionant com és el naixement d’una nova disciplina científica.

Xavier Bellés. Director de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF), Barcelona.

Què és Mètode

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor