24.07.2020 - 19:50
Ja fa molts mesos que estem força tocats per les males notícies. Primer van ser les sanitàries i després, les econòmiques… i sanitàries. Ahir, sense anar més lluny, el BBVA Research rebaixava la previsió de creixement del PIB de Catalunya per a enguany. I aportava els seus motius, basats en la seva anterior creença que el confinament seria més curt i el turisme, millor. Del -9% de caiguda al PIB passen al -12%. Però, qui ho sap, de debò, com acabarà l’any?
Per un dia, descansem i comento dues publicacions, aparegudes avui, que ens poden desintoxicar una mica. La primera és l’índex dels directors de compres (PMI), que, referit a l’avanç que fa per al juliol, diu que l’activitat empresarial de la zona euro en el seu conjunt va augmentar per primera vegada des del febrer passat, i creix al ritme més intens des del juny del 2018, a mesura que l’activitat econòmica augmenta amb la reobertura dels establiments industrials i de serveis.
Per als mesos vinents, les expectatives han millorat, els nivells de noves comandes rebudes també han repuntat i les retallades d’ocupació es van atenuant, tot i que la destrucció de feina encara és generalitzada, perquè moltes empreses redueixen la seva capacitat productiva i la cartera de comandes no millora com voldrien.
Comentant aquestes dades, Chris Williamson, cap economista d’IHS Markit (autors del PMI), destaca que les empreses de la zona euro van registrar un començament encoratjador del tercer trimestre i la demanda també va mostrar indicis de recuperació. Quantitativament, l’Índex Compost de l’Activitat Total de la Zona Euro ha continuat augmentant després del mínim històric de 13,6 punts observat l’abril passat, i ha pujat dels 48,5 registrats el mes passat fins als 54,8 del juliol. Recordem que el nivell 50 es considera neutral i, per sobre i sota, la situació positiva i negativa, és clar.
Tant el sector manufacturer com el de serveis van tornar a créixer, i els nivells assolits per tots dos índexs van arribar a màxims dels últims vint-i-tres i vint-i-cinc mesos, respectivament. Crec que són dades reconfortants del nostre entorn, mentre esperem les corresponents a l’estat espanyol d’aquí a uns dies.
I comento la segona publicació del dia que no em sembla negativa. Cada trimestre, l’Idescat fa l’enquesta de clima empresarial, que recull l’opinió dels empresaris sobre la situació –en aquell moment i en el futur– de l’activitat del seu negoci. A més de les preguntes bàsiques, l’enquesta inclou un mòdul d’actualitat que recull informació d’àmbits d’interès en l’entorn empresarial. En el segon trimestre del 2020, aquest mòdul –publicat avui– centra l’atenció en l’impacte en l’activitat empresarial de la crisi sanitària, les mesures que els establiments han aplicat i les previsions i expectatives a partir de la represa.
Segons aquest mòdul, el 83,6% dels establiments empresarials de Catalunya s’han vist afectats per la crisi sanitària de la covid-19 el segon trimestre del 2020. Pel que fa als impactes negatius que han rebut, el principal ha estat la disminució de la facturació (87,0%), seguit de l’augment de la complexitat dels processos (79,1%). L’impacte en l’ocupació ha estat del 57,8% i en un de cada tres establiments hi ha hagut una aturada total de l’activitat.
Pel que fa a la disminució en la facturació als establiments afectats, ha estat del 46,6% de mitjana del segon trimestre del 2020, en comparació amb el mateix trimestre de l’any anterior, i ha arribat al 82,6% en el cas de l’hostaleria. Però la dada que em sembla més interessant de l’enquesta, i que volia destacar aquí, és que gairebé dos de cada tres establiments que han vist disminuir la facturació el segon trimestre del 2020 preveuen de recuperar-la d’aquí a un any o abans (61,6%). Són moltes empreses que tenen una perspectiva millor que fa un temps. A l’altra banda, hi ha un 8,4% dels establiments que veuen difícil recuperar el nivell de facturació habitual o directament creuen que no el recuperaran i que es veuran abocats a tancar el negoci. Però aquesta xifra ha baixat.
Pel que fa a les mesures adoptades en relació amb la crisi sanitària, la implantació del teletreball ha estat majoritària el segon trimestre del 2020 (71,4%), seguida de prop per la reorganització i flexibilització de la jornada de treball (70,7%). Altres mesures rellevants són la sol·licitud d’ajut econòmic o financer i la reducció de la jornada laboral, amb un 45,7% i 45,0%, respectivament.
I, mirant endavant, de les mesures que preveuen d’adoptar o mantenir a partir de la represa, la reorganització de la jornada laboral és la més freqüent (60,9%), seguida del teletreball (50,8%). El sector de l’hostaleria, que menja a part, dóna preferència a la introducció d’incentius al consum (55,7%), com ara campanyes comercials, promocions, etc.
Les dues notes que comento no són per a saltar d’alegria, però trenquen la tendència al pessimisme que ens envaeix dia sí, dia també. Juliol i agost són molt importants i a casa nostra el rebrot de la covid-19 no ens ajuda gens ni mica de cara el turisme. França, per exemple, ha aconsellat avui de no venir al Principat… De totes maneres, crec que la millora en l’activitat dels nostres principals clients, França i Alemanya, pot ajudar les exportacions, i el fet que dues terceres parts dels empresaris catalans creguin que abans d’un any hauran recuperat l’activitat anterior a la crisi denota que no hi ha un clima de derrota, sinó d’esperança i de ganes de treballar. I, de moment, això ja m’està bé.