09.03.2017 - 16:59
|
Actualització: 09.03.2017 - 17:06
VALÈNCIA, 9 (EUROPA PRESS)
Una marxa d’estudiants universitaris ha recorregut València este dijous per a exigir de nou la retirada de la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Qducativa (LOMQE) i per a protestar contra “els més de 9.000 milions d’euros robats de l’educació pública, els 30.000 professors acomiadats i els estudiants amuntegats en classes de 30 persones”.
A València, la manifestació –que s’emmarca en la jornada de vaga convocada este 9 de març en tota Espanya– ha partit de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València (UV) fins al centre de la ciutat, en un recorregut que ha variat lleugerament respecte a altres anys per la coincidència amb la ‘mascletà’ de les Falles 2017.
Els alumnes han omplit l’avinguda Blasco Ibáñez entre crits d”Estudiant, si no lluites ningú t’escolta’, ‘Més educació, menys corrupció’ o ‘Un país sense cultura és una fem’.
Després de la pancarta principal de la protesta –amb el lema ‘Fóra la Lomqe, les retallades i el 3+2’– s’han congregat també representants de sindicats de treballadors, organitzacions estudiantils i moviments socials com els Iaioflautes. En l’inici de la marxa, un dels integrants d’esta plataforma s’ha dirigit els estudiants per a clamar, entre aplaudiments, ‘Corruptes a Picassent, la lluita és nostra: A per ells’.
“HEM DE DONAR EIXE PAS”
Una de les portaveus del Sindicat d’Estudiants, Isa Aguilar, ha insistit en la importància d’esta convocatòria després de “més de 24 vagues generals en tota Espanya en contra de la LOMQE i totes les retallades i acomiadaments que hi ha hagut, els més de 9.000 milions robats de l’educació pública i més de 30.000 professors acomiadats”.
A més, ha advertit que els estudiants “estan amuntegats en aules de 30 persones que es partixen perquè càpien en la mitat de la classe que tenien” i els alumnes de segon de Batxillerat “no poden accedir realment a una Selectivitat amb unes bones condicions perquè no tenen professors d’anglés”.
Per tant, després de l'”èxit” de les vagues educatives estatals i la mobilització internacional d’octubre i novembre de 2016 que “van aconseguir que es retardaren les ‘revàlides franquistes'”, la portaveu ha instat els estudiants a “seguir lluitant” perquè es retire la LOMQE, “es retornen tots els diners robats d’educació pública i es readmeten tots els professors despedits”. “Hem de donar eixe pas”, ha subratllat.
Pel que fa al seguiment de la jornada de parada, la representant estudiantil ha asseverat que ha sigut “massiu”, encara que menys que altres anys.
VEUEN “MOLT DIFÍCIL” ACONSEGUIR UN PACTE
En la mateixa línia, el portaveu de la Plataforma per l’Ensenyament Públic i president de Fampa-València, Màrius Fullana, ha reivindicat que “no queda un altre remei que tornar a eixir al carrer i dir-los que s’espavilen d’una vegada”.
Amb tot, ha reconegut que “és molt difícil que hi haja un pacte (educatiu) perquè les opinions estan molt enfrontades i hi ha poques possibilitats en l’arc parlamentari”. Este acord, en la seua opinió, “ha de passar per parlar primer amb la comunitat educativa i amb la resta de la societat”.
“Eixim una altra vegada al carrer i deixem les aules buides perquè es derogue la LOMQE, i eixirem una vegada i una altra fins que es retire i es destinen els diners que s’han de dedicar a l’educació pública”, ha reblat.