12.11.2022 - 20:00
|
Actualització: 12.11.2022 - 20:28
Una manifestació a València amb el suport de més de 80 entitats recorre els carrers per a exigir justícia climàtica i energètica davant l’emergència del canvi climàtic i mesures concretes per a mitigar els seus efectes. Més de mil participen en la marxa, que ha sortit de la plaça de la Verge i s’ha acabat a la de l’Ajuntament, i que s’ha fet en paral·lel amb centenars de mobilitzacions arreu del món coincidint amb la Cimera pel Clima a Egipte. Allà s’hi llegirà un manifest que demana els governs a accelerar la transició energètica cap a un model eficient, just, democràtic i renovable, que protegeixi els més exclosos i garanteixi l’accés a un medi net i saludable.
Que no cambie el clima que cambie el sistema en #Valencia #emergenciaclimatica #nohayplanetaB #CambioClimatico pic.twitter.com/Pm4UHLDYht
— daniel jaen (@Dani__Jaen) November 12, 2022
Ara mateix, a #València, pel clima, pel tren… Pel futur! pic.twitter.com/2Q4N7IsCPV
— Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció (@CollaCarrasca) November 12, 2022
Nos manifestamos en #València #12Nov ante la #EmergenciaClimática, exigiendo #JusticiaClimática y Energética Ya! 🌎🌍🌏#12NPelClima#12NPorElClima
Que cambie el sistema, no el Clima#12NxClima
#COP27 La Cumbre del Clima es una Pantomima
#COP27StopGreenwashing pic.twitter.com/30B1HKUrIN— CEDSALA (@CEDSALA) November 12, 2022
Durant la manifestació s’han fet crits com “Que no canviï el clima, que canviï el sistema” i s’han exhibit pancartes que avisen de l’emergència climàtica o de les plataformes Xúquer Viu i Salvem el tren. La manifestació s’ha convocat sota el paraigua de l’Aliança pel Clima i ha estat animada per la Jove Muixeranga de València.
Al llarg del recorregut s’han organitzat diverses parades a institucions com les Corts, la delegació del govern espanyol i l’ajuntament, on els assistents han deixat les seves inquietuds i malestar per escrit en unes bústies. Els missatges seran enviats més endavant a les institucions.
Una activista de l’Aliança Climàtica, Cristina Domingo, ha dit a Europa Press que ara és el moment que els polítics prenguin mesures, ja que, assenyala, és una qüestió d’estat que han d’abordar els participants a la Cimera Climàtica, però també la Generalitat i els ajuntaments. “No és demà, és ara”, ha reivindicat.
“Som en un moment molt difícil en el qual no hem de plantejar-nos si ens quedem en un 1,5 °C d’increment, perquè ja hem superat els 2°”, diu. Ha recordat que aquest estiu es va patir un augment de la temperatura molt dràstic, que va anar acompanyat de “tempestes cada volta més greus, més sequeres i la línia de la costa molt afectada”. Per això, demana d’aconseguir que la societat no sigui dependent dels combustibles fòssils: “La nostra proposta global suposa un canvi als sistemes de transport o les maneres d’alimentar-nos i consumir. En definitiva, canvis globals que han de seguir l’objectiu de decréixer, perquè la nostra manera de créixer i créixer no és possible en un planeta finit.”
Josevi Alamar, d’Acció Ecologista-AGRÓ, ha dit que la situació actual presenta un futur “que serà impossible per a les generacions que vénen, fins i tot per ara mateix”. “Hi ha en joc la vida del planeta, i de la humanitat també”, ha dit. Ha criticat la “inacció dels polítics i la manca de moviment d’una part de la societat capitalista i consumista”, que diu que ens porta a un precipici si no rectifiquem aviat.
En aquest sentit, ha criticat les grans trobades ecologistes com la Cimera pel Clima, on diu que s’ha perdut molt de temps però que no s’hi han vist accions clares i contundents.