Una manifestació a València exigeix justícia climàtica i energètica

  • Reclama d'accelerar la transició energètica cap a un model eficient, just, democràtic i renovable

VilaWeb

VilaWeb – Agències

12.11.2022 - 20:00
Actualització: 12.11.2022 - 20:28

Una manifestació a València amb el suport de més de 80 entitats recorre els carrers per a exigir justícia climàtica i energètica davant l’emergència del canvi climàtic i mesures concretes per a mitigar els seus efectes. Més de mil participen en la marxa, que ha sortit de la plaça de la Verge i s’ha acabat a la de l’Ajuntament, i que s’ha fet en paral·lel amb centenars de mobilitzacions arreu del món coincidint amb la Cimera pel Clima a Egipte. Allà s’hi llegirà un manifest que demana els governs a accelerar la transició energètica cap a un model eficient, just, democràtic i renovable, que protegeixi els més exclosos i garanteixi l’accés a un medi net i saludable.

Durant la manifestació s’han fet crits com “Que no canviï el clima, que canviï el sistema” i s’han exhibit pancartes que avisen de l’emergència climàtica o de les plataformes Xúquer Viu i Salvem el tren. La manifestació s’ha convocat sota el paraigua de l’Aliança pel Clima i ha estat animada per la Jove Muixeranga de València.

Al llarg del recorregut s’han organitzat diverses parades a institucions com les Corts, la delegació del govern espanyol i l’ajuntament, on els assistents han deixat les seves inquietuds i malestar per escrit en unes bústies. Els missatges seran enviats més endavant a les institucions.

Una activista de l’Aliança Climàtica, Cristina Domingo, ha dit a Europa Press que ara és el moment que els polítics prenguin mesures, ja que, assenyala, és una qüestió d’estat que han d’abordar els participants a la Cimera Climàtica, però també la Generalitat i els ajuntaments. “No és demà, és ara”, ha reivindicat.

“Som en un moment molt difícil en el qual no hem de plantejar-nos si ens quedem en un 1,5 °C d’increment, perquè ja hem superat els 2°”, diu. Ha recordat que aquest estiu es va patir un augment de la temperatura molt dràstic, que va anar acompanyat de “tempestes cada volta més greus, més sequeres i la línia de la costa molt afectada”. Per això, demana d’aconseguir que la societat no sigui dependent dels combustibles fòssils: “La nostra proposta global suposa un canvi als sistemes de transport o les maneres d’alimentar-nos i consumir. En definitiva, canvis globals que han de seguir l’objectiu de decréixer, perquè la nostra manera de créixer i créixer no és possible en un planeta finit.”

Josevi Alamar, d’Acció Ecologista-AGRÓ, ha dit que la situació actual presenta un futur “que serà impossible per a les generacions que vénen, fins i tot per ara mateix”. “Hi ha en joc la vida del planeta, i de la humanitat també”, ha dit. Ha criticat la “inacció dels polítics i la manca de moviment d’una part de la societat capitalista i consumista”, que diu que ens porta a un precipici si no rectifiquem aviat.

En aquest sentit, ha criticat les grans trobades ecologistes com la Cimera pel Clima, on diu que s’ha perdut molt de temps però que no s’hi han vist accions clares i contundents.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor