13.08.2018 - 21:26
|
Actualització: 13.08.2018 - 23:05
La crisi de la lira turca, la moneda del país, s’ha agreujat aquestes últimes hores i ja amenaça d’esdevenir molt més que una crisi econòmica. Ara s’ha sabut que part de l’origen és un malentès entre Trump i Erdogan, que sembla que és el motiu de la dura posició dels Estats Units en aquest afer. Si la crisi continua creixent, els observadors veuen possible que s’estengui als mercats emergents i a Europa i, fins i tot, un realineament estratègic de Turquia, el qual la podria empènyer a abandonar l’OTAN, una decisió d’enormes conseqüències geopolítiques.
Segons que han declarat fonts turques a The Guardian, a l’última cimera de l’OTAN, els dos presidents van ser protagonistes d’un malentès que pot haver causat la tibantor actual entre els dos països. A la cimera, es va discutir la possibilitat que els Estats Units pressionessin Israel per aconseguir l’alliberament del ciutadà turc Ebru Özkan, empresonat per una presumpta relació amb Hamàs, i que a canvi s’alliberés Andrew Brunson, un pastor protestant empresonat a Turquia. Grups religiosos propers a Trump han reclamat en una intensa campanya l’alliberament de Brunson. Segons el president nord-americà, la conversa entre els dos presidents –i un sol traductor– va acabar amb un acord per a alliberar-los a tots dos, però segons el president turc, no. Erdogan diu que va entendre que Brunson seria traslladat de la presó a un arrest domiciliari, però no pas enviat als Estats Units.
Sembla que aquesta interpretació de l’acord va fer enfurismar Trump, que divendres va reaccionar imposant noves tarifes aranzelàries a Turquia, fet que ha agreujat molt la crisi monetària. Avui, la lira turca ha caigut en picat i el seu valor ja és gairebé la meitat del que tenia a principi d’any. La caiguda ha contagiat altres monedes com l’argentina o la sud-africana i ha creat un gran temor a Europa.
La reacció d’Erdogan ha estat d’acusar els Estats Units de ‘fer un cop per l’esquena a un membre de l’OTAN’. El president turc ha relacionat sovint la situació d’Andrew Brunson amb la de Fethullah Gülen, el cap religiós turc exiliat als Estats Units a qui Erdogan acusa sense proves de ser darrere de l’estrany cop d’estat contra seu l’any passat. Erdogan voldria un intercanvi entre Brunson i Gülen, sense tenir en compte que l’un és un detingut i l’altre un refugiat polític.
En un acte davant els ambaixador acreditats a Turquia, Erdogan ha dit que la crisi de la lira no tenia cap explicació econòmica sinó política i ha acusat els Estats Units d’agredir el seu país.
Durant tot el dia, en cercles periodístics d’Istambul i Ankara s’ha especulat amb la possibilitat que Turquia anunciï de manera imminent greus mesures diplomàtiques contra els Estats Units.