Una malentès entre Trump i Erdogan porta Turquia i els Estats Units a un pas del trencament

  • La crisi de la lira escapa ja l'economia i podria tenir greus conseqüències geopolítiques, fins i tot la retirada de Turquia de l'OTAN

VilaWeb
Redacció
13.08.2018 - 21:26
Actualització: 13.08.2018 - 23:05

La crisi de la lira turca, la moneda del país, s’ha agreujat aquestes últimes hores i ja amenaça d’esdevenir molt més que una crisi econòmica. Ara s’ha sabut que part de l’origen és un malentès entre Trump i Erdogan, que sembla que és el motiu de la dura posició dels Estats Units en aquest afer. Si la crisi continua creixent, els observadors veuen possible que s’estengui als mercats emergents i a Europa i, fins i tot, un realineament estratègic de Turquia, el qual la podria empènyer a abandonar l’OTAN, una decisió d’enormes conseqüències geopolítiques.

Segons que han declarat fonts turques a The Guardian, a l’última cimera de l’OTAN, els dos presidents van ser protagonistes d’un malentès que pot haver causat la tibantor actual entre els dos països. A la cimera, es va discutir la possibilitat que els Estats Units pressionessin Israel per aconseguir l’alliberament del ciutadà turc Ebru Özkan, empresonat per una presumpta relació amb Hamàs, i que a canvi s’alliberés Andrew Brunson, un pastor protestant empresonat a Turquia. Grups religiosos propers a Trump han reclamat en una intensa campanya l’alliberament de Brunson. Segons el president nord-americà, la conversa entre els dos presidents –i un sol traductor– va acabar amb un acord per a alliberar-los a tots dos, però segons el president turc, no. Erdogan diu que va entendre que Brunson seria traslladat de la presó a un arrest domiciliari, però no pas enviat als Estats Units.

Sembla que aquesta interpretació de l’acord va fer enfurismar Trump, que divendres va reaccionar imposant noves tarifes aranzelàries a Turquia, fet que ha agreujat molt la crisi monetària. Avui, la lira turca ha caigut en picat i el seu valor ja és gairebé la meitat del que tenia a principi d’any. La caiguda ha contagiat altres monedes com l’argentina o la sud-africana i ha creat un gran temor a Europa.

La reacció d’Erdogan ha estat d’acusar els Estats Units de ‘fer un cop per l’esquena a un membre de l’OTAN’. El president turc ha relacionat sovint la situació d’Andrew Brunson amb la de Fethullah Gülen, el cap religiós turc exiliat als Estats Units a qui Erdogan acusa sense proves de ser darrere de l’estrany cop d’estat contra seu l’any passat. Erdogan voldria un intercanvi entre Brunson i Gülen, sense tenir en compte que l’un és un detingut i l’altre un refugiat polític.

En un acte davant els ambaixador acreditats a Turquia, Erdogan ha dit que la crisi de la lira no tenia cap explicació econòmica sinó política i ha acusat els Estats Units d’agredir el seu país.

Durant tot el dia, en cercles periodístics d’Istambul i Ankara s’ha especulat amb la possibilitat que Turquia anunciï de manera imminent greus mesures diplomàtiques contra els Estats Units.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor