04.10.2017 - 13:31
CERDANYOLA DEL VALLÈS (BARCELONA), 4 (EUROPA PRESS)
Les ciutats més verdes no es beneficien d’igual forma dels efectes saludables de parcs i zones verdes, segons adverteix un estudi que alerta sobre el fenomen de la “gentrificació verda” per l’arribada a aquests espais d’habitants amb més poder adquisitiu.
L’estudi l’han dut a terme un grup de membres de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) i l’Institut d’Investigació Mèdica de l’Hospital del Mar (IMIM).
El treball destaca que la creació de corredors ecològics i zones verdes de passeig, entre d’altres, té efectes beneficiosos per a la salut física i psicològica, encara que, per contra, pot produir el desplaçament de la població original d’una àrea.
L’arribada de persones amb més poder adquisitiu provoca la pujada del preu de l’habitatge i els lloguers, per la qual cosa els col·lectius més vulnerables no poden fer front a l’increment i traslladar-se a altres zones, amb una qualitat de vida més baixa.
En aquest sentit, l’estudi ha subratllat que la gentrificació verda “contribueix a perpetuar la pobresa concentrant geogràficament la població vulnerable”, a més d’augmentar l’estrès crònic i una pitjor salut mental.
La responsable principal de la investigació, Helen Cole, ha afirmat que els professionals de la salut pública contemplen l’ecologització “però sense tenir en compte aquestes dinàmiques” que determina l’estudi, i, per aquesta raó, ha reclamat que les integrin i s’expliqui les possibles conseqüències socials no intencionades de fer més verdes les ciutats.