08.03.2018 - 22:00
|
Actualització: 09.03.2018 - 07:39
Una iniciativa ciutadana europea cerca un milió de signatures abans del 2 d’abril per a demanar a la Unió Europea (UE) que protegeixi les llengües minoritàries. Es diu Minority SafePack, els seus impulsors esperen arribar a les 800.000 signatures aviat i necessita aconseguir-ne en set estats diferents. A l’estat espanyol se’n necessiten 40.500, de les quals ja se n’han aconseguit més de 32.000.
L’objectiu de la iniciativa, impulsada per la Unió Federal de Nacionalitats Europees (FUEN), és que la UE desenvolupi el seu compromís de protecció i promoció de les minories lingüístiques. Demanen que es reforci la diversitat cultural i lingüística i que s’implantin polítiques en diferents àmbits, com ara l’educació, la cultura, la igualtat, la política regional, la participació i els continguts audiovisuals i mediàtics.
El president de la FUEN, Loránt Vincze, ha explicat que són optimistes i que aviat esperen d’aconseguir totes les signatures. En declaracions a VilaWeb, ha comentat que Romania, Hongria i Eslovàquia ja han arribat al llindar necessari, i que països com Dinamarca, Eslovènia, Bulgària i Croàcia hi són a prop. Romania i Eslovàquia, a més de Grècia, han estat els països més bel·ligerants amb aquesta iniciativa. A l’estat espanyol en resten unes vuit mil: ‘Estic segur que les fortes comunitats catalanes i basques aconseguiran posar l’estat espanyol entre els més exitosos en la recollida de signatures’, ha afirmat.
Vincze es mostra optimista, però reconeix que els està costant més del que es pensaven. Sobre la importància de protegir les llengües minoritàries, ha explicat: ‘Cada signatura és una prova de l’existència d’una comunitat, de la seva força, una demostració de les comunitats lingüístiques d’agafar les coses amb les seves mans i reclamar el reconeixement i la protecció de la UE’.
En aquest sentit, denuncia que la UE no fa prou per a protegir i fomentar les llengües minoritàries: ‘Dels noranta idiomes tradicionals que es parlen a Europa, només vint-i-quatre estan protegits’. També critica que només es promocionin les cultures dominants i les llengües oficials. ‘Europa no pot romandre indiferent a les demandes de les minories autòctones, no pot disminuir el paper i la importància de protegir les llengües i cultures regionals i minoritàries’, ha afegit.
En mans de la Comissió Europea
En el cas que la iniciativa prosperi, la Comissió Europea haurà de decidir si l’accepta o si la rebutja. En ambdós casos, haurà de justificar la seva decisió. Vincze creu que la Comissió es veuria obligada a prendre mesures: ‘Creiem que la Comissió Europea ha de demostrar que la seva eina, la iniciativa ciutadana europea, no és inútil. Crec que ara hi ha una pressió sobre la Comissió per demostrar als ciutadans d’Europa que la seva veu s’escolta a les oficines de les institucions europees, i que la seva opinió és important’.
Vincze ha destacat que hi ha cinquanta milions de ciutadans europeus que pertanyen a minories lingüístiques i que es facin respectar els seus drets. En aquest sentit, ha defensat que cal desenvolupar un marc jurídic europeu que garanteixi els drets d’aquests ciutadans a llarg termini.
La FUEN ha fet onze demandes, com ara que es garanteixin els programes de finançament de les comunitats lingüístiques més petites, que s’inclogui la protecció de les minories nacionals als objectius dels ajuts regionals, la creació d’un centre sobre la diversitat lingüística i la promoció d’una major igualtat per a comunitats lingüístiques sense estat, entre altres mesures.
El president Carles Puigdemont va afegir-se dilluns a la iniciativa.
Ja he signat la Iniciativa Ciutadana Europea #MinoritySafepack (@MSPI_EU) per a una millor protecció de la diversitat lingüística i cultural per part de la Unió Europea i els Estats Membres.
Signeu i passeu-ho si us plau! https://t.co/88BSbxh4xG
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) March 5, 2018