24.11.2017 - 02:00
Una guerrera inspirada en un personatge indi amb un toc kitsch i feminista obra de l’artista valenciana Cari Roig ocupa el gran vitrall del vestíbul del Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat. Es tracta de la peça titulada ‘Sospir maragda. L’art de veure bé ‘, que el museu inaugura en el context del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra la Dona.
‘Sospir maragda’ és una síntesi de la trajectòria de Cari Roig, des dels seus començaments com a membre del col·lectiu artístic Equipo Límite fins al seu actual treball a l’Associació Arcoíris Rie, en què treballa amb dones preses. L’obra manté viva l’essència del pop postmodern, irònic i radicalment compromès amb la lluita feminista d’Equipo Límite.
El gran mural reivindica la força de les dones davant l’adversitat i les crida a convertir-se en ‘priyas’ –nom pres l’heroïna protagonista d’un còmic indi–, lliurades a la lluita contra la violència masclista i la desigualtat. De la seva simbologia kitch destaca la referència a la guerrera, que, amb destral en mà, feixos de llum i verd esperança es prepara per protegir les dones de la violència, i també la copa uterina arrelada a la terra o el gran disc-ull central que ho veu tot.
A més, l’exposició es complementa amb un audiovisual que mostra uns autoretrats que han fet algunes internes del mòdul de dones de la presó de Picassent. Es diu ‘Guerreres en temps de pau’ i és el resultat dels tallers de pintura que Cari Roig imparteix en aquesta presó com a part d’un programa d’activisme artístic i social impulsa per l’Associació Arcoíris Rie.