Una guia de Govern i CAC demana rigor sobre la salut a l’audiovisual informatiu i de ficció

  • La Conselleria de Salut de la Generalitat i el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) han elaborat una guia amb recomanacions sobre la seguretat dels pacients en la producció de continguts informatius i de ficció, i que demana rigor als mitjans de comunicació per a conscienciar a la ciutadania.

VilaWeb
Redacció
01.09.2016 - 12:47

BARCELONA, 1 (EUROPA PRESS)

La Conselleria de Salut de la Generalitat i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) han elaborat una guia amb recomanacions sobre la seguretat dels pacients en la producció de continguts informatius i de ficció, i que demana rigor als mitjans de comunicació per a conscienciar a la ciutadania.

En un comunicat aquest dijous, les dues institucions han demanat que s’eviti el sensacionalisme i la morbositat, evitant difondre primers plans de les lesions, per exemple.

En continguts informatius, recomanen diversificar les fonts d’informació per evitar estereotips, i assessorar-se amb persones acreditades.

En obres de ficció, aconsellen fomentar la presa correcta de medicaments, evitant mostrar personatges que els prenguin per iniciativa pròpia, i animen a generar escenes que els pacients expliquin en visites al metge tota la informació clínica.

El document reconeix els mitjans com una eina molt valuosa en la difusió de bones pràctiques i per fomentar la capacitat d’anàlisi crític i la presa de consciència de la població, i s’emmarca en el conveni existent entre les dues institucions, que van crear també una guia sobre el tractament de la salut mental en els mitjans.

NENS I EMBARASSADES

També han demanat evitar imatges en què es porti a pacients ingressats menjar de l’exterior, i fomentar aquelles en què apareguin professionals fent una correcta higiene de mans.

La guia inclou també consells sobre grups de població específics, com que es fomentin escenes en les quals ancians comptin amb un pla de medicació senzill –amb una llista clara–, i que no es mostrin dones embarassades automedicant-se, sinó demanant consell al metge o al farmacèutic.

Si apareixen nens, recomanen escenes on s’enfronten correctament els medicaments –evitant l’ús de culleres, per exemple– i que es promogui l’interès de professionals sanitaris per la diversitat cultural.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor