18.09.2019 - 13:13
|
Actualització: 18.10.2019 - 16:51
Durant els últims dies, el govern espanyol ha començat a aplicar la censura a internet contra el Tsunami Democràtic com ja va fer el 2017 amb totes les webs relacionades amb el referèndum d’independència. Aquesta pràctica, molt freqüent en règims totalitaris que pretenen de controlar el gran canal comunicatiu que és la xarxa, és coneguda com a ‘blocatge arbitrari’. El 2017, el grup activista Xnet va difondre una guia d’indicacions perquè els usuaris puguem preservar els nostres drets fonamentals a internet que continua sent vigent:
Com accedir a llocs webs censurats o blocats arbitràriament en una connexió:
Podem fer-ho a través de la xarxa Tor o d’una VPN (Virtual Private Network), navegant per internet com si ho féssim des d’una localització sense censura. Podeu emprar les aplicacions següents:
—Orbot (Android)
—Onion Browser (iPhone)
—Tor per a PC, Linux, MacOS i Windows
Consulteu ací les instruccions per a instal·lar aquestes aplicacions.
Una VPN permet de crear una xarxa local virtual en què les dades viatgen per una connexió xifrada. D’aquesta manera, et pots connectar a la xarxa global des d’una altra localització. Segons Xnet, és l’aplicació més fàcil i ràpida d’instal·lar per a activar una connexió VPN és Bitmask, i, a més, és gratuïta. De moment, només està disponible per a mòbils Android i PC Linux, encara que la seva versió per a MacOs iPhone està a punt de ser publicada (la seva versió per Windows es publicarà més endavant). També n’hi ha de pagament. Xnet diu que és aconsellable disposar d’ambdues opcions, Tor i VPN. Així, en el cas que es bloqués el trànsit a través de Tor, es podria usar la VPN, o viceversa.
Consells per a evitar el tancament de la web
És habitual que les webs tornin a estar disponibles poca estona després de ser tancades per l’estat espanyol. Això sí, en un altre domini. Això es fa creant ‘mirrors‘, és a dir, copiant la web en un allotjament segur. Per això, cal cercar i escollir països en què el marc legal ofereixi garanties fortes respecte a la llibertat d’expressió i informació. Dominis com ‘.net’ o ‘.eu’ són difícils d’intervenir.
Per a evitar que les autoritats judicials esbrinin qui és l’autor de la web que volen censurar, es pot fer ús del servei ‘whois privat’. Molts registradors de dominis ofereixen la possibilitat de no publicar les dades del propietari i de gestionar ells mateixos les sol·licituds que reben, ja siguin peticions de contacte de compradors, de particulars o d’autoritats i institucions. Ells s’encarregaran de comunicar al propietari protegit si algú l’ha cercat.
Xifrat de dispositius mòbils
Xifrar els dispositius, sobretot els telèfons mòbils, és essencial per mantenir la privacitat de les dades personals en casos de pèrdua o robatori. Per això, la majoria de telèfons intel·ligents porten eines instal·lades que permeten xifrar tot el dispositiu de manera simple. Es recomana de fer-ho per protegir la privacitat de les dades, els comptes, els contactes i la informació de l’usuari.
Consulteu ací les instruccions.
Per protegir la privacitat de les comunicacions utilitzeu sempre aplicacions de missatgeria que disposin d’un xifrat punt a punt per defecte. Xnet recomana l’ús de Signal (Android | iPhone), una app de missatgeria xifrada punt a punt d’ús fàcil i intuïtiu i recomanada pel mateix Snowden. WhatsApp també té integrat el xifrat punt a punt per defecte. Tanmateix, Facebook ja ha compartit dades dels seus usuaris amb aquesta aplicació. Telegram disposa de l’opció de xifrat però no està activada per defecte.