07.02.2016 - 12:53
|
Actualització: 08.02.2016 - 22:57
Una ‘marea blava’ ha inundat i col·lapsat avui a migdia Amposta. Fins a cinquanta mil persones [imatges], segons la Plataforma en Defensa de l’Ebre, han participat a la capital del Montsià en la manifestació de protesta contra el Pla Hidrològic de la conca de l’Ebre impulsat pel govern espanyol del PP. Hi havia molts ciutadans de les Terres de l’Ebre, però també s’hi han desplaçat moltes persones de la resta del país amb cotxes particulars i en els gairebé cent autocars que han sortit de tot del Principat.
I és que aquesta vegada s’ha assumit la lluita contra el pla com un problema de país i, a excepció de PP i Ciutadans, tots els partits polítics han donat suport a la mobilització, que ha començat a les dotze del migdia al Parc dels Xiribecs. Ha de recórrer un tram d’1,7 quilòmetres pel carrer Sebastià Joan Arbó i les avingudes de la Ràpita i Alcalde Palau, fins el Pont Penjant, on s’ha llegit el manifest i hi ha hagut actuacions musicals de Joan Rovira, Riu en So i Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries. [Vegeu: La banda sonora de la manifestació d’Amposta]
L’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) també han donat suport a la marxa convocada per la PDE. De fet, ‘Natros també baixem’, l’eslògan de l’ANC per a cridar a participar en la manifestació, era la resposta a una de les moltes campanyes espontànies que han circulat per les xarxes socials aquests dies. Els ebrencs reclamaven la solidaritat de tot el Principat amb un ‘Natres sempre pugem, ara baixeu vatres’, i la reacció no ha tingut precedents: sols l’ANC hi ha mobilitzat tres mil afilitats, segons el president Jordi Sànchez.
Hi havia moltes entitats i organitzacions més, fins a una setantena, que s’havien adherit a la mobilització. ‘És difícil dir el nombre de gent, però és clar que serà la manifestació més gran i en què hi haurà més participació de gent, no sols de les Terres de l’Ebre, sinó per la participació que vindrà de fora. S’agraeix que la resta de Catalunya hagi vist que aquest problema que tenim al delta, associat als plans de conca i a la gestió de l’aigua, no és sols local, sinó que és global de tot Catalunya. Ja podem dir que les Terres de l’Ebre som al mapa’, destacava Susanna Abella, portaveu de la PDE, abans de la manifestació.
El suport
L’immens nus que ha identificat els últims anys el moviment antitransvasament i la pancarta amb el lema ‘L’Ebre sense cabals és la mort del delta’ han obert la manifestació d’avui. Al capdavant de la protesta s’han concentrat els membres de la PDE i els seus aliats en la defensa del riu, sobretot els aragonesos. Una segona pancarta que portaven membres de la PDE llançava el missatge a Europa amb la frase, en anglès, ‘Salvem el riu Ebre i el delta’.
En el segon encapçalament de la manifestació s’han aplegat els representants polítics que s’han sumat a la mobilització. Liderava el bloc de la primera pancarta, on es llegia ‘Per Catalunya, Salvem lo delta’, la presidenta del parlament Carme Forcadell, ebrenca i activista de la lluita antitransvasista ‘des de sempre’. L’acompanyaven el vice-president del govern Oriol Junqueras i els consellers de Justícia, Carles Mundó, i de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. Junqueras s’ha mostrat convençut que ‘la mobilització de la societat, la feina de les institucions i el paper d’Europa seran decisius per a tornar a salvar el riu, el delta i la gent de les Terres de l’Ebre’. Pel vice-president, els regadius i la preservació del riu ‘han de ser dues tasques a fer complementàries’ i ha criticat que el govern espanyol continuï incomplint les normatives europees. Ha estat la primera vegada que donaven suport a una manifestació en defensa de l’Ebre representants del govern, que de fet ha presentat un contenciós administratiu contra el reial decret pel qual el consell de ministres aprovava el pla hidrològic de l’Ebre el 8 de gener.
També sostenien aquesta primera pancarta del bloc polític eurodiputats com Francesc Gambús i Ernest Urtasun, a més de diputats del parlament i del congrés espanyol i senadors. Una segona pancarta amb el lema ‘Ara i sempre, lo riu és vida’ obria el bloc dels representants municipals i comarcals, on alguns pobles han portat les seves pròpies reivindicacions.
Informació relacionada:
Entrevista a Joan Antoni Panisello (PDE): ‘Si continuem així, d’aquí a setanta o vuitanta anys no hi haurà delta’
Entrevista a Julià Àlvaro (Generalitat Valenciana): ‘Comprenc perfectament la gent de l’Ebre. Hem d’aprofundir en la protecció, i no en el pla hidrològic’
Editorial de Vicent Partal: La lluita pel riu ha fet millor el país del riu