30.06.2018 - 22:00
De ben petit, Nathan va fer amistat amb el veí del pis de dalt, Samuel, un holandès amb un passat enigmàtic, un fugitiu de l’holocaust nazi. En morir Samuel, Nathan troba El quadern blau, la transcripció d’un document del segle XV que narra en primera persona les vicissituds d’un jove jueu per la Mediterrània, de Constantinoble fins a Eivissa. A mesura que avança la lectura d’aquest document, Nathan ens explica la fugida per Europa, d’Amsterdam a Alcoi, del seu veí Samuel. Una novel·la d’ambientació històrica on el vertader protagonista és la recerca de la identitat per mitjà de dues històries creuades per l’atzar… o no. Parlem de l’argument de l’última novel·la de Carles Cortés (Alcoi, 1968), La vida dins dels ulls, publicada per l’editorial Galerada. Podeu llegir-ne un fragment.
És en la relació del mestre i el deixeble que la novel·la es trava: el mestre, Samuel Van Der Sloot, és un supervivent de l’Holocaust holandès que, ves per on, havia estat company d’Anna Frank a l’escola d’Amsterdam d’on és originari. En la seva fugida, va a parar a Alcoi i hi fa amistat amb un nen que és qui, ja gran, explica la seva història. L’autor adverteix al començament que el llibre és basat en un personatge real que va conèixer.
Carles Cortés és autor també de les novel·les Els silencis de Maria (2008) i Sara, la dona sense atributs (2010), entre més, i dels relats fantàstics La clau que obria tots els panys (2015) i El retorn dels llops marins (2016). També ha escrit diverses peces teatrals.