26.03.2016 - 22:00
La Virreina Centre de la Imatge acull l’exposició ‘Barcelona. La metròpoli en l’era de la fotografia, 1860-2004‘ que mostra, a través d’obres gràfiques, la transformació de la ciutat, i els seus canvis socials entre aquests anys.
La mostra recull al voltant d’un miler d’obres, majoritàriament fotografies, però també inclou postals, llibres, revistes, fulletons, films i documentals, que exploren l’evolució urbanística de la ciutat al llarg d’un segle i mig d’història, sota la mirada del seu comissari, Jorge Ribalta. El recorregut repassa el vincle entre la transformació urbana, marcada per la celebració de grans esdeveniments internacionals, des de l’Exposició Universal de 1888 fins al Fòrum de les Cultures de 2004, i el paper històric de la fotografia en l’opinió pública de la ciutat.
Repartits entre les divuit sales de La Virreina, l’exposició es divideix en sis grans moments històrics: L’aprovació del pla Cerdà i l’Exposició Universal (1860-88); el sorgiment de la premsa gràfica, l’obertura de la Via Laietana i la reforma de Montjuïc i l’eclosió de les retòriques del Modernisme arquitectònic i artístic (1888-1929); els anys trenta i la Guerra Civil (1930-39); l’hegemonia del paradigma humanista i el nou fotoperiodisme de la Transició (1940-1970); el sorgiment del nou estil documental topogràfic en relació amb la recuperació de la ciutat i l’auge del moviment veïnal (1970-92) i, per últim, les noves lluites socials on la imatge adquireix una nova centralitat, tant en la gestió municipal com en el conflicte social (1992-2004).
A banda de l’exposició, també es farà el cicle de seminaris ‘La lluita per la imatge de la ciutat’, que tindran lloc els dijous a les set de la tarda, entre el 7 d’abril i el 12 de maig, bé a la mateixa Virreina o al Museu d’Història de Barcelona (MUHBA). L’exposició es podrà visitar fins a finals de juny.