Una exposició mostra l’esperit més lliure i transgressor de Pinazo a l’IVAM

  • 'L'esperit d’una època, Ignacio Pinazo' aplega més de dues-centes obres

VilaWeb

Redacció

17.05.2018 - 17:00
Actualització: 17.05.2018 - 23:23

L’Institut Valencià d’Art Modern mostra la versió d’Ignacio Pinazo més lliure i transgressora en una gran exposició que aplega més de dues-centes obres seves. Es presenten ordenades en blocs temàtics al costat de treballs d’autors com ara Esteban Vicente, Joaquín Sorolla i Mompó, que ajuden a entendre l’estil personal del creador, un pintor capaç de reflectir la vitalitat de la seva època en un moment de canvi i d’obrir nous camins, tant en la tècnica del traç com en els temes.

La mostra, que de moment no té data de tancament, respon a la visió naturalista i impressionista de Pinazo que, allunyat de l’estil més academicista, vol trencar motlles i crear nous camins. En aquestes creacions se n’observa la faceta més lliure, a la recerca d’una nova sensibilitat moderna.

Tot i que les primeres obres d’Ignacio Pinazo són de caràcter academicista, aviat comença una línia pictòrica pròpia que arrela amb l’impressionisme. Hi abunden els temes familiars i les escenes de la vida quotidiana, amb un particular èmfasi en la definició de l’espai mitjançant el tractament del color i dels jocs de llums i ombres.

El primer espai de l’exposició, ‘L’anàlisi de la forma’, es caracteritza per l’aspecte inacabat de l’obra i el traç cal·ligràfic arribat després d’un procés de reducció i de síntesi. La segona secció, ‘Innovació i autonomia’, presenta tant elements rurals com urbans de València. Les taques humanes en el paisatge atorguen un halo de misteri entorn dels temes que presenta, sempre a la recerca de la llum.

Sota l’epígraf ‘Emancipació i inconformisme social’, s’aprecia el Pinazo més compromès, que incorpora en les seves obres la gent del carrer i la quotidianitat. Finalment, l’apartat ‘La vida al carrer’ mostra l’interès de Pinazo per la pintura costumista i, sobretot, pel realisme i la pintura de paisatge que representaven els corrents artístics més avançats. En aquests quadres es reflecteixen els canvis que va viure la ciutat de València en aquest període, paisatges marítims poblats de persones i la vitalitat de les festes populars al carrer.

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu ací.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor