Una exposició mostra la influència de l’art japonès en l’obra de Joan Miró

  • ‘Tradició i modernitat’ també difon l’obra d’Itō Shinsui, un dels mestres del corrent shin hanga

VilaWeb

Redacció

05.04.2018 - 16:00
Actualització: 05.04.2018 - 17:16

A final del segle XIX, el Japó passava per un procés de modernització i industrialització que feia perillar les seves formes artístiques més tradicionals, entre les quals, l’ukiyo-e. Per això, a començament del segle XX, una sèrie d’artistes van revifar aquell art tradicional gràcies al shin hanga, un moviment artístic hereu de l’ukiyo-e. Fins al 20 de maig, es pot veure a la Fundació Joan Miró de Barcelona una exposició del màxim exponent d’aquest moviment: Itō Shinsui.

La mostra es diu ‘Tradició i modernitat‘ i aplega una seixantena d’obres d’un dels grans mestres del shin hanga. La majoria són gravats en fusta creats entre 1916 i 1964 procedents de la col·lecció de la Fundació Taiyo no Hikari. Seguint el més pur estil tradicional japonès, presenten universos d’imatges del món flotant i poblat de cortesanes, samurais, geishes i actors de kabuki. Però el shin hanga es diferencia de l’ukiyo-e perquè va saber dotar d’una nova sensibilitat els gravats. En el cas d’Itō Shinsui, la seva obra es divideix en dues grans categories, a bastament representades a l’exposició: el retrat tradicional femení i els paisatges idíl·lics.

La mostra es completa amb l’obra de Joan Miró ‘Retrat d’Enric Cristòfol Ricart’, del 1917 i prestada especialment per a l’ocasió del fons del Museu d’Art Modern de Nova York. És un dels exemples més primerencs del vincle entre l’obra mironiana i el pensament i l’art japonesos. Perquè l’objectiu final de la mostra és, a més de difondre l’obra d’Itō Shinsui, donar a conèixer les relacions subtils i profundes entre l’obra de Joan Miró i la tradició artística nipona.

En l’obra de Joan Miró hi ha diverses coincidències conceptuals i creatives amb la tradició japonesa i, concretament, amb els gravats d’Itō Shinsui. Alguns dels punts que tenen en comú tots dos artistes és l’observació tranquil·la dels objectes i la recerca de noves perspectives capaces d’esquinçar la influència de les velles imatges i tradicions.

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu ací.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor