Una exposició interpreta visualment i física les poesies de Palau i Fabre del llibre ‘Poemes de l’Alquimista’

  • La mostra es pot visitar fins al 2 d'abril al Palau Robert

VilaWeb

Redacció

01.12.2017 - 02:00
Actualització: 01.12.2017 - 07:57

‘Vam voler fer una exposició que ensenyés la poesia de Palau Fabre i hi donés presència física i visual, amb artistes de disciplines diverses que interpreten poemes de Palau.’ Aquest va ser l’objectiu que es va fixar Julià Guillamon per donar vida a la mostra, de la qual ell mateix és el comissari, ‘Jo soc el meu propi experiment. Tretze lectures dels “Poemes de l’Alquimista” de Josep Palau i Fabre’. L’exposició és una de les activitats que formen part de la commemoració del centenari del naixement de Josep Palau i Fabre i es pot visitar fins al 2 d’abril de 2018 a la sala 4 del Palau Robert, a Barcelona.

Es va presentar el 18 de maig a Caldes d’Estrac i tenia el propòsit que creadors de diversos àmbits interpretessin alguns dels poemes més destacats del llibre ‘Poemes de l’Alquimista’, publicat per primera vegada clandestinament el 1952 i considerat una de les obres més importants de Josep Palau i Fabre.

Guillamon remarca que a la mostra han volgut fer ‘una mena de Tibidabo poètic, com una sala de parc d’atraccions, la capsa de l’autòmat amb petits mons tancats’. Per a la creació de la mostra van utilitzar un recurs ja existent. Alguns dels poemes de Palau i Fabre anaven acompanyats, al darrere, d’una reflexió teòrica. ‘Això ens agradava, que hi hagués la creació i la reflexió ha estat un ganxo per als artistes, perquè és molt contemporani. I hem escollit els tretze poemes que ja eren comentats per ell.’

Participants
Els artistes que interpreten els conceptes transcendents o paradoxals dels poemes de Palau i Fabre són Ignasi Aballí, Arnal Ballester, Enric Farrés Duran, Laura Ginés, Llamazares-Pomés, Maria Padró i Morrosko Vila-San-Juan. Han col·laborat també en el projecte els poetes Carles Rabassa, Núria Martínez-Vernís i Josep Pedrals. El disseny gràfic és d’Albert Planas i de l’Espai Expositiu, el despatx d’arquitectes Llamazares-Pomés.

Llamazares-Pomés han pensat un sistema de cubs, en què cada cub desplega visualment un poema. Per exemple, l’espectador viu el pas de la poesia de Rimbaud a la de Palau i Fabre a través de les variacions plàstiques d’Ignasi Aballí en el poema ‘L’aventura’. Laura Ginés ha treballat en una animació la descomposició del poema que fa Palau i Fabre a ‘El poema’, inspirada en la ‘Història d’un soldat de Stravinski’. I Maria Padró ha treballat en vídeo el poema ‘Peix: la solitud, la incomunicació, la sordesa’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor