17.11.2017 - 02:00
El Museu de Prehistòria de València acaba d’inaugurar l’exposició temporal ‘L’Enigma del vas. Obra mestra de l’art ibèric‘, que té com a protagonista una de les peces més extraordinàries de l’art ibèric: el got dels guerrers de Llíria. Aquesta peça del segle III aC va ser trobada l’any 1934 al jaciment del Tossal de Sant Miquel fragmentada i parcialment cremada. Per la singularitat de la seva execució, és considerada una obra mestra. Tot i això, està plena d’enigmes que l’exposició intenta resoldre.
Aquest extraordinari objecte permet de narrar una història social i donar resposta a qüestions elementals que guien la investigació arqueològica: per a què es feia servir? Qui el va encarregar? Per què es va destruir? L’exposició aborda aquestes preguntes i l’enigma principal: el significat del seu impressionant fris decorat. Així mateix, situa la peça en el seu context històric i fa un exercici d’investigació arqueològica: mira d’esbrinar la manera com un objecte del passat permet de narrar la història de la gent per mitjà de qüestions elementals.
A més, en la mostra, el got mostra tota la seva esplendor, després d’una restauració molt exhaustiva. L’exposició es completa amb peces que il·lustren aspectes sobre el taller i l’autoria, així com objectes representats en el got, especialment l’armament que porten els genets i els infants. A més, s’hi mostren per primera vegada al públic documents, fotografies i dibuixos del moment en què el got va ser trobat.