Una exposició a Perpinyà mostra una trentena de fotografies inèdites sobre la Guerra de 1936-39

  • El Convent dels Mínims i el Memorial del Camp de Rivesaltes mostren més de 130 imatges sobre el conflicte armat i l'exili

VilaWeb
Redacció
24.03.2017 - 02:00

L’Espagne déchirée 1936-1939 és una exposició que es pot veure a cavall entre Perpinyà i Rivesaltes que repassa la guerra de 1936-39 a través de 132 fotografies. A més  n’hi ha una trentena que són inèdites. La mostra, promoguda pel Centre Internacional de Fotoperiodisme de Perpinyà i sota la direcció del periodista Gilbert Grellet, ha revisat el prestigiós arxiu de l’agència France Press i la col·lecció privada del periodista i fill de republicà, Michel Lefebvre. La mostra es podrà visitar fins el 17 de maig.

Segons el director de la mostra, el periodista i escriptor Gilbert Grellet que va treballar durant molts anys a AFP, l’exposició ofereix un panorama complet del conflicte i ho fa en dues parts: la guerra i l’exili. La mostra és fruit de la unió entre el seu coneixement i interès per aquest episodi històric i la voluntat del Centre Internacional de Fotoperiodisme d’oferir dues o tres grans exposicions anuals.

El projecte compta, en realitat, amb dues exposicions vinculades entre si. La més gran és la que es pot veure a Perpinyà. El Convent dels Mínims, un dels escenaris del Visa Pour la Image, acull un centenar de les 132 imatges que conformen les dues mostres. Es tracta d’una exposició dividida en deu parts que repassen el curs de la història així com alguns episodis concrets, com ara el de l’esquadró d’André Malraux, que va enviar ajuda i avions als republicans quan Europa els havia girat l’esquena. A Rivesaltes, l’exili dels republicans esdevé el protagonista.

La principal novetat és que la recopilació d’imatges ha permès posar al descobert algunes instantànies que mai abans s’havien exposat. La majoria provenen de l’arxiu de l’APF i la col·lecció privada de Lefebvre, una de les més importants en material del conflicte bèl·lic. Entre elles, s’ha localitzat una fotografia inèdita dels bombardejos de Madrid, una dels soldats republicans a la batalla de l’Ebre o una d’una miliciana que va resultar ser una periodista de les Brigades Internacionals, entre més.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor